AcasăNewsNoi facilitati pentru Prima Casa in 2013

Noi facilitati pentru Prima Casa in 2013

Reprezenantii Fondului de Garantare mizeaza pe faptul ca fondurile ajung pana la sfarsitul anului

Un proiect de act normativ pus in dezbatere publica de Ministerul Finantelor prevede unele modificari ale conditiilor de creditare prin programul Prima Casa. Locuintele cumparate astfel pot fi schimbate, modificate sau extinse.

Reprezenantii Fondului de Garantare mizeaza pe faptul ca fondurile ajung pana la sfarsitul anului

Schimbarea locuintei

Conform prevederilor incluse in proiect, locuinta achizitionata printr-un credit Prima Casa poate fi schimbata daca devine improprie cerintelor de locuit cu acordul Ministerului Finantelor si al finantatorului. Expertii AvocatNet au precizat ca, pentru a putea fi schimbata locuinta, trebuie intrunite anumite conditii. Concret, casa trebuie sa devina improprie cerintelor de locuit, ca urmare a unor vicii ascunse ori a unor daune cauzate de calamitati naturale, acoperite de asigurarea locuintei . Astfel polita de asigurare a locuintei acopera daunele provocate de incendii, cutremur, inundatii si alunecari de teren. De asemenea, polita acopera si daunele indirecte provocate locuintelor de calamitati naturale.

Reglementari

Reglementarile propuse de Finante prevad ca valoarea noii locuinte dobandite de beneficiar trebuie sa fie cel putin egala cu valoarea creditului contractat initial. In plus, se ofera conditii pentru pentru contractarea unui alt credit Prima Casa. Astfel, in cazul in care locuinta a suferit daune ( incendii, cutremure, inundatii sau alunecari de teren) atat de mari incat nu mai poata fi utilizata, beneficiarul poate achizitiona o noua locuinta in cadrul programului. Potrivit proiectului, se poate contracta un nou credit Prima Casa doar daca locuinta afectata prezinta daune evaluate la o valoare de cel putin 50% din valoarea creditului acordat initial.

Cerinte mari pentru doua camere

Reprezentantii Fondului National de Garantare au anuntat, miercuri, ca pentru programul Prima Casa mai sunt disponbilile 572 milioane de euro, care ar putea ajunge pana la sfarsitul anului. In egala masura, s-a reluat primirea dosarelor din partea solicitantilor, iar bancile au inceput sa scada dobanzile la creditele ipotecar imobiliare. Cu toate acestea, cei care obtin cel mai greu creditele raman tinerii intre 26-35 de ani, care indeplinesc greu conditiile impuse pentru a fi eligibili. Intr-un top al cerintelor, apartamentele cu doua camere au ajuns cele mai solicitate, preturile din Bucuresti fiind cu 30% mai mari decat in alte regiuni.

author avatar
Arpad Dobre
2.193 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger