Pe fondul scăderii temperaturilor, au apărut precipitații sub formă de ninsoare pe Transalpina. Astfel că lucrătorii de la Drumuri au ieșit pe teren, intervenind cu un utilaj ce răspândește material antiderapant.
UPDATE: Precipitații sub formă de ninsoare au fost semnalate și pe Transfăgărășan. Detalii s-au aflat luni de la DRDP Brașov. Se intervine cu utilaje de deszăpezire. Șoferii sunt sfătuiți să nu pornească la drum, în zona alpină, dacă nu au autovehiculele echipate pentru condiții de iarnă.
„În această dimineață s-a depus un strat consistent de zăpadă pe DN7C – Transfăgărășan.
Intervenim cu utilajele de deszăpezire însă vă avertizăm să nu vă aventurați în zona alpină dacă nu sunteți pregătiți pentru condiții de iarnă!”, au transmis reprezentanții DRDP Brașov prin intermediul unui mesaj postat luni, 30 septembrie, pe pagina de Facebook.
Stratul de zăpadă măsoară doi centimetri şi ninge la staţia meteo Bâlea Lac, situată la peste 2.000 de metri altitudine în Munţii Făgăraş, potrivit site-ului Administraţiei Naţionale de Meteorologie, notează stiripesurse.ro.
De altfel, încă de duminică după-amiază cei de la Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Braşov au anunțat, pe pagina de socializare, că a nins pe Transfăgărășan. Și că s-a intervenit pentru prima dată în acest sezon cu utilajele de deszăpezire pe DN7C – Transfăgărășan. „Vă rugăm să circulați cu prudență în zonele montane și țineți cont de condițiile meteo la planificarea deplasărilor!”, au transmis reprezentanții DRDP Brașov.
Pe finalul lunii septembrie, pe Transalpina – DN 67C – a apărut un peisaj specific mai degrabă unei luni de iarnă, după ce în zonă a nins, iar pe carosabil s-a depus un strat subțire de zăpadă.
Imagini de la fața locului au fost făcute publice luni dimineață, 30 septembrie, de către reprezentanții Direcției Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP) Craiova.
„Pe DN 67C, între Rânca și Obârșia Lotrului (Transalpina), din cauza temperaturilor scazute, s-au înregistrat precipitații sub formă de ninsoare. Pe partea carosabilă s-a depus un strat de aproximativ 1 cm de zăpadă și izolat pot exista porțiuni cu gheață.
Se intervine cu un utilaj dotat cu lamă și răspânditor de material antiderapant”, a anunțat DRDP Craiova pe pagina oficială de Facebook.
Sursa citată mai face o precizare importantă pentru șoferi. „Reamintim ca programul de acces pe sectorul de drum cuprins între Rânca și Obârșia Lotrului este în intervalul orar 09⁰⁰- 20⁰⁰”, menționază reprezentanții DRDP Craiova.
Atenționare de lapoviță și ninsoare pentru zonele montane înalte din Carpații Orientali și Meridionali
De altfel, încă de duminică, Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare Cod galben pentru intervalul 30 septembrie, ora 10 – 01 octombrie, ora 10, anunțând că „în Carpații Orientali și Meridionali, la altitudini în general de peste 1700 m, vor fi precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare, iar vântul va avea intensificări, cu viteze de 70…90 km/h”.
Totodată, ANM a emis o atenționare Cod galben de ploi însemnate cantitativ și intensificări ale vântului, pentru perioada 30 septembrie, ora 10 – 01 octombrie, ora 10, fiind vizate Moldova, Dobrogea, centrul și estul Munteniei.
„În intervalul menționat, în Moldova, Dobrogea, centrul și estul Munteniei vor fi averse, iar mai ales prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 25…40 l/mp și izolat peste 50 l/mp. Vântul va avea intensificări cu viteze la rafală de 50…70 km/h”, potrivit ANM.