AcasăNewsNimeni nu rezistă în pușcăriile din România

Nimeni nu rezistă în pușcăriile din România

Trei deținuți și-au pierdut viața și doi au fost răniți grav în urma unui incendiu la închisoarea din Satu Mare: și-au ars saltelele pentru a protesta împotriva restricțiilor impuse de autoritățile penitenciare pe fondul focarului Covid-19. Un  incident recent și grav, care aduce din nou în atenția Consiliului Europei condițiile mizerabile din centrele de detenție din România, țară care din acest motiv a pierdut zeci de procese la CEDO.

Noi critici dure pentru condițiile din penitenciare

Deținuții, care își execută pedepsele în regim semi-deschis la Satu Mare,  erau nemulțumiți de decizia conducerii închisorii de a le reduce orele de vizită. În întreaga Europă s-a exprimat îngrijorarea că restricțiile legate de pandemia globală ar putea crește tensiunile din închisori. Cu toate acestea, în România situația este și mai gravă  deoarece condițiile din închisorile din țara noastră  au atras în mod repetat îngrijorare și critici internaționale.

Condiții de lagăr, bătăi, abuzuri și supraaglomerare

Închisorile României au căpătat atenție negativă atunci când Netflix a ecranizat serialul lor documentar intitulat  Inside The World’s Toughest Prisons  în care prezentatorul de televiziune Raphael Rowe intră într-un penitenciar timp de șapte zile, trăind viața unui deținut și filmând condițiile pe care le vede. Episodul din închisoarea din Craiova a primit cea mai mare atenție, deoarece condițiile au fost surprinzător de rele pentru o țară care este membră a Uniunii Europene. Rowe vorbește despre supraaglomerația cronică și condițiile precare. În plus, gardienii au mutat unii dintre deținuți pentru a face ca celulele să pară mai puțin pline. Ceea ce încearcă să facă este să-mi arate o “celulă perfecta” , spunea Rowe. Dar chiar și așa, de fațadă, condițiile sunt îngrozitoare: „Este greu de transmis modul în care un om poate fi ținut într-un astfel de spațiu limitat atât de mulți ani. Trebuie să simțiți acest spațiu pentru a înțelege cât de opresiv este. Chiar și celui mai dur îi va fi greu să facă față acestui lucru”. A existat deja o examinare a condițiilor din închisorile românești din cauza unui raport al Comitetului Consiliului  European pentru prevenirea torturii și a tratamentului sau pedepselor inumane sau degradante (CPT). Condițiile descoperite, mult sub standardele europene, sunt șocante: personalul maltratează deținuții din patru penitenciare vizate, lipsa înregistrării răniților de către serviciul penitenciar de sănătate (Galați), abuzuri sexuale făcute de prizonieri, în special cei tineri (Bacău) sau „cazuri de bătăi severe”.

CPT a găsit situația din închisoarea Galați “deosebit de alarmantă”, descriind un “climat de teamă”. Raportul a subliniat, de asemenea, lipsa aportului psihiatric în toate penitenciarele vizitate și că deținuții care suferă de o tulburare de sănătate mintală au trebuit să facă față condițiilor de detenție care le-au afectat sănătatea mentală și fizică. CPT a cerut autorităților române să ia în considerare conversia centrelor de detenție în instituții de arestare preventivă și să le plaseze sub autoritatea Ministerului Justiției și a Administrației Naționale a Penitenciarelor și nu a Ministerului de Interne și a structurilor de comandă ale poliției naționale.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
845 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger