AcasăNewsNiculae Bădălău a aflat decizia instanței, după ce a fost reținut de...

Niculae Bădălău a aflat decizia instanței, după ce a fost reținut de procurorii DNA

(sursa foto: Facebook)

După ce fusese reținut pentru 24 de ore, duminică, de către Direcția Națională Anticorupție (DNA), fostul parlamentar a fost prezentat, luni, 28 noiembrie, instanței, în speță Curții de Apel București, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. În urmă cu scurt timp s-a aflat decizia magistraților.

Mai exact, Curtea de Apel Bucureşti a decis ca Niculae Bădălău să fie arestat preventiv pe o perioadă de 30 de zile, informează Agerpres. Ceea ce înseamnă că instanța a dat undă verde propunerii procurorilor anticorupție în cazul fostului parlamentar PSD și totodată, ex-ministru al Economiei.

Ce acuzații i se aduc lui Bădălău

Duminică seară, DNA-ul anunța, într-un comunicat, că procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 27 noiembrie, în cazul lui Niculae Bădălău, „la data faptelor consilier de conturi în cadrul Curții de Conturi a României și vicepreședinte al Autorității de Audit din cadrul aceleiași instituții, pentru comiterea infracțiunilor de: – dare de mită, în formă continuată, – trafic de influență”.

În același comunicat se menționa că „în datele de 09.08.2022 și 19.11.2022, inculpatul Bădălău Niculae, în calitatea menționată mai sus, i-ar fi pretins unui primar de comună să atribuie un contract privind „Reabilitare sistem de alimentare cu apă potabilă…,”, estimat la valoarea de 7.071.925 lei fără TVA, unei societăți administrată de o rudă a acestuia, lăsând să se creadă că are influență asupra unei persoane din conducerea Companiei Naționale de Investiții (C.N.I.), pe care ar fi promis că o va determina să asigure finanțarea a două proiecte depuse la această instituție de către primăria respectivă.

În perioada 2021-2022, în contextul derulării unui contract pe care aceeași primărie îl avea încheiat cu aceeași societate comercială, privind „Înființare rețea de alimentare cu apă…”, inculpatul Bădălău Niculae, prin intermediul celeilalte persoane cercetate în prezenta cauză, i-ar fi oferit edilului mai multe sume de bani pentru ca în schimb acesta să efectueze în continuare plățile către firma respectivă, chiar și pentru lucrări neconforme”.

DNA: Bădălău i-ar fi promis primarului primarului suma totală de 170.000 euro

Totodată, DNA-ul a anunțat că „în același context, după ce, la data de 19 noiembrie 2022, inculpatul Bădălău Niculae i-ar fi promis primarului remiterea unui procent de 7% din valoarea contractului menționat mai sus (4.903.959,97 lei fără TVA) dar și dintr-un viitor contract a cărui atribuire urmarea să o obțină pentru aceeași firmă de la primăria respectivă, în data de 25 noiembrie 2022, prin intermediul aceluiași om de afaceri, i-ar fi remis edilului 35.000 lei, reprezentând o parte din suma de bani promisă”.

Conform DNA, „în total, inculpatul Bădălău Niculae i-ar fi promis primarului suma totală de 170.000 euro, ce reprezintă procentul de 7% din valoarea celor două contracte”.

author avatar
Andrei Coman