AcasăNewsNicolas Steno si geologia. Logo Google la 374 de ani de la...

Nicolas Steno si geologia. Logo Google la 374 de ani de la nasterea danezului

Google, logo si video dedicate geologului Nicolas Steno

Nicolas Steno a facut lumina in domeniul geologiei. Pentru contributia esentiala adusa acestei arii, motorul de cautare Google ii dedica lui Steno, miercuri, 11 ianuarie, un logo special, cu ocazia implinirii a 374 de ani de la nasterea sa.

Google, logo special pe 11 ianuarie: Nicolas Steno, 374 de ani de la nastere

Ilustratia dedicata de Google este graitoare pentru preocuparile geologului, anatomistului si teologului Nicolas Steno, nascut in 1638 la Copenhaga. Initial, Steno a studiat sistemul muscular si in special natura contractiilor musculare, folosindu-se de principiile geometrice pentru a demonstra ca, in momentul in care se contracta, un muschi isi schimba forma, insa nu si dimensiunea.

In perioada in care a trait Nicolas Steno, respectiv in secolul XVII, termenul „fosila” insemna atat un organism purtator de viata, la un moment dat, cat si cristale sau alte pietre, potrivit wikipedia. Cercetarile geologului si stratigrafului Steno, incepand cu studierea unor dinti de rechin, au stabilit anumite principii clare in acest domeniu. Nicolas Steno a descoperit si analizat structurile solide din interiorul unor alte structuri solide, oferind explicatii pentru faptul ca anumite obiecte solide au fost descoperite in diverse straturi ale unor roci.

Cercetatorul omagiat miercuri, 11 ianuarie, de Google, prin intermediul unui logo special a publicat in 1669 o carte cu rezultatele studiilor sale, „De solido intra solidum naturaliter contento dissertationis prodromus”, cunoscuta sub numele de „Prodromus”.

„Ceea ce vedem e frumos. Si mai frumos e ce intelegem. Cel mai frumos e ceea ce nu pricepem”, spunea, la un moment dat, Nicolas Steno. Principiile descoperite de Steno sunt si astazi fundamentale pentru cercetatorii din domeniile carora s-a dedicat danezul omagiat miercuri de Google. Acesta a spus „adio” cercetarii in 1667, dupa convertirea de la luteranism la romano-catolicism. In 1675, Steno a fost uns preot, iar doi ani mai tarziu, episcop. Nicolas Steno si-a petrecut restul vietii in sfera ideilor religioase. A murit pe 25 noiembrie 1686.

1.165 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger