AcasăNewsNicolae Timofti, sustinut de AIE la presedintia Republicii Moldova

Nicolae Timofti, sustinut de AIE la presedintia Republicii Moldova

Nicolae Timofti

Alianta pentru Integrare Europeana (AIE), aflata la guvernare, a anuntat oficial luni ca sustine candidatura lui Nicolae Timofti la presedintia Republicii Moldova.

Anuntul a fost facut in cadrul briefingului de presa sustinut de Alianta de la guvernare impreuna cu Nicolae Timofti, in prezent presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). „Iata ca a venit ziua in care sa anuntam candidatul AIE. Acesta este Nicolae Timofti, un candidat ales prin consens. Este candidatul pe care posibil ca ni l-a dat Dumnezeu pentru ca doi ani si jumatate ne-am chinuit. Noi credem ca astazi vom pune punct speculatiilor conform carora AIE nu vrea sa aleaga presedintele, ca fiecare trage la turta lui. Nicolae Timofti nu va fi presedintele AIE, ci presedintele Republicii Moldova”, a declarat liderul Partidului Liberal (PL), Mihai Ghimpu, in cadrul briefingului.

Alegerile prezidentiale vor avea loc la 16 martie, iar luni este ultima zi pentru inscrierea candidatilor. Comisia speciala pentru alegerea presedintelui va activa pana la ora 17.00. Pana in prezent, nu s-a inscris nici un candidat. Potrivit cotidianului Timpul, Nicolae Timofti s-a nascut la 22 decembrie 1948 in satul Ciutulesti, raionul Soroca, si a urmat facultatea de drept a Universitatii de stat din R.Moldova (1967-1972).

In perioada 1974-1976 el a lucrat in calitate de consultant superior la Ministerul Justitiei, iar la 11 aprilie 1976 a fost ales judecator in fostul raion Frunze, de unde a fost transferat in 1980 ca judecator la Judecatoria Suprema. In iunie 1990, Timofti a fost ales vicepresedinte al Judecatoriei Supreme. Dupa reformarea sistemului judecatoresc, in 1996, el a fost numit presedintele Curtii de Apel, functie din care a fost destituit in decembrie 2001. Din 1996 si pana in prezent, el este presedinte al Asociatiei Judecatorilor din R.Moldova.

Timofti este cunoscut ca o persoana cu viziuni progresiste, proeuropene si care pledeaza pentru o societate bazata principii democratice, cu o economie de piata, pentru un stat bazat pe drept, in care drepturile omului sa fie garante si aparate in mod real. Nicolae Timofti este casatorit si are trei copii.

author avatar
Ciprian Purice
172 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger