UPDATE. Nicolae Timofti a fost ales in functia de presedinte al Republicii Moldova cu 62 de voturi din 61 minim necesare.
Liderul grupului socialistilor din Parlamentul moldovean, Igor Dodon, a anuntat vineri ca grupul sau il va vota pe Nicolae Timofti pentru functia de presedinte al Republicii Moldova, relateaza PRO TV Chisinau.
„Suntem in ziua cand vom hotari care este calea pe care vom rezolva criza: alegerea presedintelui sau anticipate, dar nu vom mai avea incertitudine. Noi intelegem foarte bine ca atentia este indreptata spre grupul socialistilor. De noi depinde daca vom merge in anticipate (…). Votul nostru va arata. Indiferent de acesta, critici vor aparea”, a declarat Dodon in cadrul sedintei Parlamentului pentru alegerea sefului statului.
„Am spus despre trei filtre. Sa aiba doar cetatenia moldoveneasca. Timofti corespunde. Sa aiba sustinerea a 58 de deputati. Domnul Timofti corespunde si aici. Al treilea filtru a fost testul statalitatii. Nicolae Timofti corespunde tuturor filtrelor. De aceea, noi vom vota presedintele”, a afirmat el.
„Am fi vrut sa impartim povara aceasta cu celalalt partid de opozitie, dar ei au ales luptele stradale. La decizia de azi am ajuns in pofida unor presiuni enorme. In decizia noastra, ne-am bazat pe obiectivele pe care le-am pus inca de cand am parasit PCRM (Partidul Comunistilor-n.r.)”, a adaugat el.
Cei trei deputati ai lui Dodon decid presedintele
Presedintele Republicii Moldova se alege cu voturile a 61 de deputati din totalul de 101 care formeaza Legislativul. Pana in prezent si-au exprimat intentia de a-l vota pe Nicolae Timofti 58 de deputati ai Aliantei pentru Integrare Europeana si deputatul neafiliat Mihai Godea. Conform afirmatiilor lui Dodon cei trei deputati din grupul socialistilor vor putea decide alegerea lui Timofti drept presedinte al Republicii Moldova.
Unele surse de la Chisinau au declarat ca Dodon ar fi avut o vizita fulger pana la Moscova, in urma cu trei zile, pe 13 martie.
Deputatii grupului Partidului Comunistilor au spus ca vor boicota alegerile pentru ca le considera nelegitime. Pentru ca alegerile sa fie considerate valide la ele trebuie sa participe cel putin 61 de deputati. Daca presedintele este ales si Curtea Constitutionala valideaza rezultatele, seful statului isi depune juramantul in fata Parlamentului si a Curtii Constitutionale in cel mult 45 de zile dupa alegeri. Mandatul este de patru ani. Daca presedintele nu este ales, dar alegerile sunt considerate valide, va fi organizat un scrutin repetat.