AcasăNewsNicolae Ciucă a luat o măsură de urgenţă pentru 36 de români...

Nicolae Ciucă a luat o măsură de urgenţă pentru 36 de români blocaţi în Africa de Sud, speriaţi de noua tulpină Covid

Nicolae-CiucaNicolae Ciucă a luat o măsură de urgenţă pentru 36 de români blocaţi în Africa de Sud, speriaţi de noua tulpină Covid

Nicolae Ciucă a anunţat că o aeronavă Tarom va zbura la Pretoria pentru a îi prelua pe cei 36 de cetăţeni români care sunt blocaţi în Africa de Sud, după ce mai multe curse aeriene au fost anulate, în contextul apariţiei variantei Omicron.

Noul premier a convocat toti miniştrii în conditiile în care tulpina africană de coronavirus, Omicron, se apropie de România.

Mai pot fi salvaţi şi cetăţeni străini

Generalul în rezervă a adăugat că mai sunt 50-55 de locuri libere disponibile prin care aeronava va putea prelua şi alţi cetăţeni blocaţi şi astfel alte state europene care nu au reuşit să îşi extragă cetăţenii din Africa de Sud să o poată face, prin Mecanismul european pentru situaţii de urgenţă.

A apărut acea problemă privind cetăţenii români, o echipa de rugby din Baia Mare blocată în Africa de Sud şi mai sunt alţi patru cetăţeni români care sunt blocaţi acolo şi trebuie să se întoarcă acasă.

Referitor la situaţia cetăţenilor români blocaţi în Africa de Sud, am avut o coordonare foarte bună cu MAE, cu Ministerul Transporturilor cu DSU şi începând de ieri au fost identificate soluţiile prin care să determinăm o decizie pe care o vom lua astăzi în şedinţa de Guvern şi în felul acesta am identificat la Tarom o aeronavă care va zbura la Pretoria şi va prelua cetăţenii români.

De asemenea, pentru că în aeronavă vor mai fi alte 50-55 de locuri libere, oferim această capabilitate şi celorlate ţări europene care nu au reuşit să îşi extragă cetăţenii din Africa de Sud şi în felul acesta vom urca această disponibilitate a noastră pe Mecanismul European pentru Situaţii de Urgenţă.

Mi se pare cât se poate de normal să luăm astfel de decizii, pentru că cetăţenii aşteaptă astfel de decizii de la noi.

Ţinând cont că peste câteva zile vom sărbători Ziua Naţională ar fi o bucurie pentru noi toţi ca toţi cei care sunt departe de ţară să facem în aşa fel încât să simţim împreună româneşte”, a afirmat Nicolae Ciucă.

UE a suspendat legăturile cu Africa de Sud

36 de români au rămas blocați în Republica Africa de Sud, după ce Uniunea Europeană a suspendat zborurile din 7 state de pe continent, din cauza tulpinii-mutant a SARS-CoV-2.

Printre ei se numără turiști, navigatori, dar și componenții echipei de rugby CSM Știința Baia Mare, campioană a României. Clubul sportiv a declarat că jucătorii au o stare de sănătate bună, iar autoritățile se luptă pentru repatrierea acestora.

author avatar
Andrei Ștefan