AcasăNewsNici măcar Congresul nu ține cu Trump. De ce își condamnă americanii...

Nici măcar Congresul nu ține cu Trump. De ce își condamnă americanii președintele

Camera Reprezentanţilor a Congresului american, condusă de democraţi, a votat o rezoluţie în care condamnă afirmaţiile preşedintelui Donald Trump, care le-a transmis unor membre ale Congresului „să se întoarcă” în ţările lor de origine, scrie AP.

Camera a votat în favoarea condamnării cu 240 de voturi „pentru” şi 187 „împotrivă”, opoziţia venind din partea republicanilor. Votul a avut loc după ce Trump şi mai mulţi membri republicani ai Congresului au negat că el ar fi rasist şi au făcut apel la republicani să se opună măsurii propuse de democraţie.

Conform rezoluţiei, Camera Reprezentanţilor „condamnă ferm comentariile rasiste ale lui Trump care au legitimat şi crescut teama şi ura faţă de americanii de culoare”. Republicanii susţin că democraţii se folosesc de indignarea faţă de comentariile lui Trump pentru beneficii politice. Însă democraţii susţin că aceste comentarii sunt revoltătoare şi trebuie să fie condamnate, mai ales pentru că vin de la preşedinte.

Trump a afirmat ulterior că membrii Congresului nemulţumiţi de SUA „pot să plece”. După ce le-a sfătuit duminică pe cele patru alese – supranumite „Brigada” (The Squad) – „să se întoarcă la locurile total eşuate şi infectate de criminalitate din care vin ele”, Trump şi-a amplificat luni atacurile, acuzându-le pe femei că „urăsc” America. Iar în realitate, „țara noastră este liberă, magnifică şi prosperă. Dacă ne detestaţi ţara sau nu sunteţi fericite aici, puteţi pleca!”, a scris el.

Tweeturile preşedintelui se adresau lui Alexandria Ocasio-Cortez (New York), Ilhan Omar (Minnesota), Ayanna Pressley (Massachusetts) şi Rashida Tlaib (Michigan). Donald Trump „nu mai ştie cum să-şi apere politica, deci ne atacă personal”, a tunat Rashida Tlaib. Atacurile sale „se află în continuitatea poziţiei sale rasiste şi xenofobe”, a adăugat ea. Chuck Schumer, liderul senatorilor democraţi, a deplâns din nou tăcerea din partidul prezidenţial. „Este îngrozitor să constaţi până în ce punct, în mod repetat, mulţi dintre colegii mei republicani lasă pur şi simplu să treacă furtuna, fără să spună o singură vorbă”, apreciază el.
Joe Biden, fostul vicepreşedinte din mandatul lui Barack Obama şi candidat la învestitura democrată în alegerile prezidenţiale din 2020, afirmă că niciun preşedinte din istoria americană „nu a fost atât de deschis rasist ca acest om”.

author avatar
Filip-Mihael Bodoc