AcasăNewsNGA, cea mai secreta agentie secreta

NGA, cea mai secreta agentie secreta

La aproximativ 20 de kilometri distanta de Washington se afla sediul urias al unei agentii de spionaj despre care putini stiu ca exista.

Chiar si Barack Obama, la cinci luni dupa ce si-a inceput mandatul de presedinte, parea sa nu stie despre existenta acesteia, aspect care reiese dintr-o filmare aparuta in media. Filmarea arata cum, aflat intr-o vizita la restaurantul Five Guys, in mai 2009, presedintele a intrebat un client care lua masa cu ce se ocupa. ”Lucrez la NGA, National Geospatial-Intelligence Agency”, a raspuns barbatul. Obama parea sa nu stie despre ce este vorba: ”Explica-mi cu ce se ocupa aceasta National Geospatial…”, a spus el, fara sa termine numele institutiei.

După CIA şi NSA<br >geospionii sunt cei mai<br >tari agenţi din America

Opt ani mai tarziu, dupa ce aceasta filmare a fost facuta publica, NGA ramane una dintre cele mai putin cunoscute agentii de spionaj din Statele Unite ale Americii, aflandu-se in aceeasi categorie cu Central Intelligence Agency si National Security Agency. In ciuda faptului ca agentia nu este foarte cunoscuta, sediul central al acesteia este a treia cea mai mare cladire din zona metropolitana a Washingtonului, fiind mai mare decat sediul central al CIA si chiar si decat Capitolul. Aceasta a fost finalizata in 2011, in urma unei investitii de 1,4 miliarde de dolari. Cladirea principala are dimensiunea a patru terenuri de fotbal. In 2016, agentia a cumparat peste 40 de hectare de teren in St. Louis pentru a construi cladiri suplimentare care costau 1,75 miliarde de dolari. Extinderea era necesara in contextul in care institutia avea deja 3.000 de angajati in oras. Principalul rol al NGA este sa analizeze miliarde de imagini si de filme facute de drone in Orientul Mijlociu si de sateliti spion care fac inconjurul globului.

author avatar
Catalin Dumitrescu
184 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger