AcasăNewsNew York Times: Experienta unui fotograf roman, in mijlocul unei comunitati de...

New York Times: Experienta unui fotograf roman, in mijlocul unei comunitati de romi

(foto: Mugur Varzariu)

Un fotograf roman a atras atentia prestigioasei publicatii New York Times cu o povestea in imagini din mijlocul unei comunitati de romi. „Sunt discriminati de cand se nasc”, considera Mugur Varzariu.

(foto: Mugur Varzariu)

New York Times scrie despre romanul care a vrut sa demontreze ca stereotipurile legate de romi nu sunt intotdeauna parte din realitate. Desi nu cunostea foarte multi cetateni de etnie roma pana acum doi ani, Mugur Varzariu a renuntat la o cariera de succes in marketing si brand management pentru a se ocupa de fotoreportajul care i-a adus notorietatea.

Povestea a inceput in momentul in care Mugur a auzit ca primarul din Baia Mare, Catalin Cherches, a construit un zid de aproape doi metri pentru a separa comunitatea roma de vecinii ei romani. Romii au fost astfel  inchisi intr-un ghetou. Fotojurnalistul a ajuns acolo pentru a poza locul si oamenii. „Ei si-au impartit mancarea cu mine chiar daca aveau foarte putina”, spune Varzariu, citat de New York Times.Adauga apoi ca romii sunt discriminati de cand se nasc. „Nu exista intelegere a acestei situatii de catre marele public sau autoritati”, spune Varzariu pentru ziarul american.

„Noi ca romani vrem sa dam vina pe altcineva pentru greselile noastre, iar cetatenii de etnie roma sunt cei pe care dam vina. Daca ai blamam pe ei, poate vom arata mai bine in proprii ochi si in cei ai intregii comunitati internationale”, a mai adaugat fotojurnalistul.

Locuitorii din Baia Mare au primit foarte bine initiativa lui Cherches, de a-i separa pe romani de romi, asigurandu-i primarului un nou mandat, scrie publicatia americana. In prezent in ghetou traiesc 1000 de romi, unele locuinte fiind insalubre, fara apa curenta si electricitate.

author avatar
Alina Costache
883 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger