AcasăNewsNew Europe arunca bomba: Condamnarile DNA sub Kovesi ar putea fi amnistiate

New Europe arunca bomba: Condamnarile DNA sub Kovesi ar putea fi amnistiate

Guvernul Romaniei ia in considerare amnistia pentru codamnarile pentru coruptie si dare de mita dispuse in perioada in care Laura Codruta Kovesi a fost la conducerea DNA. Informatia-bomba a fost dezvaluita, ieri, intr-un amplu articol, de publicatia New Europe.

Aceasta potentiala decizie vine dupa ani de acuzatii din ce in ce mai grave si mai publice de tactici necinstite si inselatoare folosite pentru a obtine rata de condamnare impresionanta a DNA de 92%. Ingrijorarile cu privire la un sistem de justitie politizata care incalca statul de drept si procedurile legale i-au adus pe unii dintre membri guvernului sa se gandeasca la o astfel de actiune dramatica, informeaza publicatia straina New Europe.

Mii de condamnari, in aer

Scriind pentru „Conservative Home” in august, fostul ministru britanic al Fortelor Armate, Lordul Robathan, a declarat ca revocarea lui Kovesi lasa „Romania la o rascruce de drumuri, acum libera sa linisteasca ingrijorarile cu privire la un sistem de justitie politizat si o trecere la unul care prioretizeaza libertatea individului si domnia legii”. Vorbind despre natura condamnarilor efectuate de-a lungul regimului Kovesi la DNA, acesta a mai spus ca „din pacate, multe dintre condamnarile de anticoruptiei care au fost laudate in trecut ar putea fi o consecinta a coruptiei si protocoalelor de colaborare ilegitime intre autoritati, de multe ori cu pretul drepturilor omului, libertatilor civile si independentei judiciare”. Tocmai astfel de ingrijorari, venite de la politicieni vestici, au facut posibila toata aceasta dezbatere despre amnistie. Ceea ce era in trecut alarmant doar in Romania a trecut acum peste granitele ei, multi europeni fiind din ce in ce mai constienti de abuzurile petrecute in ultimii ani sub deghizarea in anti-coruptie. Aceste acuzatii au facut guvernul Romaniei sa ia in serios cererile pentru amnestie, stiind ca posibil mii de condamnari nu pot fi considerate sigure. In cei sase ani de Kovesi, DNA s-a transformat intr-o operatiune atotputernica capabila de a distruge reputatia unei persoane din pix. Tactici si mai intunecate au fost folosite, printre care si acuzatii de falsificare de probe, intimidarea martorilor si directionarea procurorilor de a tinti oponenti indiferent de dovezi. In timp, acesta a devenit un adevarat modus operandi pentru organizatie, ceea ce a dus la revocarea lui Kovesi de luna trecuta.

65 de protocoale secrete

Poate cel mai problematic aspect la activitatilor DNA a fost colaborarea apropiata cu serviciile secrete romanesti, mai exact cu SRI. Mai devreme in acest an, s-a descoperit ca un incredibil numar de 65 de protocoale secrete de colaborare exista intre cele doua organizatii, generand temeri ca DNA si SRI lucreaza impreunp pentru a dobora o multime de politicieni, oameni de afaceri si alte figuri proeminente care s-au gasit, brusc, in fata plutonului de executie. Cea mai ingrijoratoare parte a acestei colaborari a fost posibila manipulare a judecatorilor, fortandu-i sa ajunga la niste decizii ce incalca flagrant drepturile omului. SRI s-a asigurat, de asemenea, ca Romania sa devina una dintre cele mai „ascultate” natiuni de pe planeta. Cu tot catalogul de acuzatii la adresa DNA sub conducerea lui Kovesi, ministrii se confrunta cu o decizie grea si s-ar putea sa nu aiba de ales si sa ofere o amnistie pentru condamnarile care nu mai pot fi considerate sigure.

author avatar
Andrei Coman
770 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger