AcasăNewsNetanyahu, liderul Israelului, asmute Europa asupra Iranului, inamicul de moarte

Netanyahu, liderul Israelului, asmute Europa asupra Iranului, inamicul de moarte

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a îndemnat ţările europene să sancţioneze Iranul, după ce Teheranul a anunţat că a depăşit limita impusă rezervelor de uraniu îmbogăţit prin Acordul de la Viena (2015) asupra dosarului nuclear iranian, notează un comunicat al prim-ministrului ebraic.

Benjamin Netanyahu, prim-ministrul Statului Israel (Sursa foto: Twitter)

„V-aţi angajat să acţionaţi imediat ce Iranul ar încălca acordul nuclear. Atunci vă spun. Faceţi-o!”, a tunat luni Netanyahu în maniera lui Iahve, Dumnezeul care poruncea Israelului să iasă la luptă împotriva popoarelor „păgâne”.

Iranul s-a angajat, prin Acordul de la Viena din 2015 asupra dosarului nuclear, să nu continue încercările de a obține bomba atomică şi a acceptat să-şi reducă în mod substanțial programul nuclear, în schimbul ridicării sancţiunilor internaţionale care i-au strangulat economia, scrie AFP.

Însă reimpunerea sancţiunilor americane decisă de Trump în mai 2018 după retragerea unilaterală a SUA din acord a avut ca efecte devastatoare. Iranului a fost izolat aproape în întregime de sistemul financiar internaţional şi l-au făcut să-şi piardă aproape toţi cumpărătorii de petrol.

Teheranul ameninţă, în replică, să-şi reia activităţile de îmbogăţire a uraniului la un nivel superior celui maxim stabilit prin Acordul de la Viena şi să relanseze un proiect de construire a unui reactor cu apă grea la Arak, dacă celelalte state care sunt în continuare parte ale acordului – China, Franţa, Germania, Marea Britanie şi Rusia – nu îl ajută să ocolească sancţiunile americane.

Ca răspuns, Rusia, aliatul Iranului, şi-a exprimat „regretul” faţă de anunţul Iranului cu privire la depăşirea acestui prag şi a îndemnat să nu se „dramatizeze” prin reacții. Depăşirea pragului de 300 de kilograme de uraniu slab îmbogăţit „este regretabilă, dar nu trebuie să se dramatizeze”, a apreciat adjunctul ministrului rus de Externe Serghei Riabkov.

În sens diametral opus, ministrul britanic de Externe, Jeremy Hunt, a catalogat drept „profund îngrijorător” anunţul Iranului de a depăşi limita impusă: „Îndemn Iranul să nu se mai îndepărteze de (Acordul de la Viena) şi să se conformeze din nou obligaţiilor sale”.

author avatar
Filip-Mihael Bodoc
206 afisari

1 COMENTARIU

  1. Iran trebuie sa dovedeasca Onu ca nu se ocupa cu dolofani. Asta periodic si credibil. Atunci scapa de orice acuzatie.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger