AcasăNewsNepoata lui Louis Renault contesta nationalizarea uzinei

Nepoata lui Louis Renault contesta nationalizarea uzinei

Helene Dingli-Renault vrea sa-l reabiliteze pe bunicul sau, desi Louis Renault a colaborat cu Hitler

Nationalizarea Uzinelor Renault in 1945 este contestata in prezent de mostenitorii industriasului cu acelasi nume.  Ei ar putea primi despagubiri de 100 de milioane de euro.

Helene Dingli-Renault vrea sa-l reabiliteze pe bunicul sau, desi Louis Renault a colaborat cu Hitler

Louis Renault a pus bazele companiei cu acelasi nume in 1899, impreuna cu doi dintre fratii sai. Dupa un stagiu la Uzinele Ford din SUA, industriasul francez s-a intors in tara si a aplicat managementul si modul de lucru american si in uzina sa. In timpul celui de-al doilea razboi mondial,  Renault a inventat primul tanc cu turela rotativa. Dupa ocuparea Frantei de nazisti, Renault a colaborat cu armata germana, careia i-a furnizat  mijloace de transport.

In compania lui Hitler

Louis Renault a colaborat cu Hitler

Dupa razboi, Renault a fost acuzat de colaborationism, mai ales ca exista o fotografie in care el aparea in 1939 alaturi de Hitler, la un salon auto. Industriasul a fost  inchis in 1944, murind ulterior in inchisoare. In 1945, generalul Charles de Gaulle, conducatorul de atunci al Frantei, a decis nationalizarea Uzinelor Renault.  Descendentii familiei au incercat in repetate randuri, in anii `50 si `60 sa conteste nationalizarea,  dar fara folos.  Nepoata lui Louis Renault, Helene Dingli-Renault, a intentat anul trecut o noua actiune in justitie,  temeiul fiind, chipurile, reabilitarea numelui bunicului sau. In realitate, miza este mult mai mare.

O miza de 100 de milioane de euro

Avocatul familiei Renault , Thierry Levy , sustine ca descendentii lui Louis Renault ar putea obtine circa 100 de milioane de euro despagubiri. ”Daca guvernul decide sa confiste proprietatea cuiva, acea persoana  trebuie judecata si declarata vinovata de ceva. Altfel, confiscarea este ilegala”, a spus Levy. In prezent, Grupul Renault, care controleaza producarul auto Dacia si care s-a extins pe aproape toate continentele,  are o valoare de piata de circa 11,7 miliarde de euro,  iar statul francez mai detine un pachet de 15,01% din actiunile companiei. Reprezentantii grupului sustin ca nu au discutat cu descendentii lui Louis Renault, fara a mai face alte comentarii.

author avatar
Arpad Dobre
1.149 afisari
Zenville

Ultimele știri

Incident la metrou, în Capitală! Metrorex: „A fost raportată o urgență medicală”

Un incident a avut loc, vineri, la metrou, în București, circulaţia trenurilor fiind afectată temporar între Râul Doamnei şi Romancierilor, pe firul 1. S-a...

Umblă magazinele cu puiul vopsit? Cum putem verifica, la vitrină, dacă produsul a fost crescut natural

Aproape că s-a declanşat un scandal naţional după ce Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu, a avertizat într-un mesaj transmis miercuri...
proger