AcasăNewsNepăsare criminală! Cine îi vrea morți pe infectații de Covid

Nepăsare criminală! Cine îi vrea morți pe infectații de Covid

Bolnavii de Covid nu ar mai trebui să moară

Tratamentul care ar scoate țara din carantină există, însă acesta se folosește prea târziu, când pacienții nu mai au nicio șansă de supraviețuire. Este vorba despre plasma de la pacienții hiperimuni, care ar trebui administrată în faza incipientă a bolii, susțin specialiștii. 

Prima țară care a descoperit că tratamentul cu plasmă de la pacienții hiperimuni funcționează a fost Israelul, care a înregistrat doar 266 de decese din 16.589 de cazuri, din care 12.587 vindecate. Tratamentul a fost ulterior preluat și de alte state. În România, abia la sfârșitul lunii aprilie s-a demarat procesul de colectare a plasmei de la pacienții de Covid infectați, însă aceasta se administrează doar ca ultimă soluție. ”Administrarea de plasmă hiperimună la pacienții grav este tardivă. Dacă pacientul este vulnerabil sau are comorbidități ar trebui să i se administreze preventiv o pungă de plasmă, să nu ajungă să facă complicații, pentru că odată amorsată coagularea, plasma nu mai ajută la nimic, pacientul va muri. În momentul acesta la noi se administrează plasmă doar în cazul în care starea bolnavului se agravează foarte tare, probabil pentru că nu au destulă plasmă. Dacă ai medici și asistente în spitalele de boli infecțioase și în zonele astea cu risc, care au comorbidități, trebuie să le administrezi 100 ml de plasmă intravenos, i-ai proteja timp de trei săptămâni de o potențială infecție. Și chiar dacă ar face Covid, ar face o formă foarte ușoară. Nu este deloc greu să produci această plasmă, dar s-au organizat târziu și cu mari eforturi. A fost și este și o mare rezistență din partea centrelor de sânge, pentru că angajații de acolo nu fac nimic toată ziua, asistentele recoltează sânge și atât. Ca să recoltezi plasmă trebuie să dai telefoane, să ții legătura cu spitalele de boli infecțioase, să afli care sunt pacienții vindecați, să îi suni, să îi cauți, să-i rogi frumos să vină, că e donare voluntară, să-i convingi. Or asta consumă timp, nu mai poți să bei toată ziua cafele. Mai avem însă o problemă. Tehnologia, pe care eu le-am pus-o la dispoziție celor din Comisia Ministerului Sănătății, prevede că plasma asta ar trebui sterilizată cu un aparat cu ultraviolete, pentru că noi, în prezent, nu determinăm chiar toate microorganismele și toți virușii din plasmă, ci doar pe acelea care ni se par nouă mai importante. Plus că pacientul trebuie testat virusologic încă o dată, să nu cumva să fie purtător de virus. Plasma asta ar fi foarte utilă și în prevenție, nu numai în tratament. Dacă pacienților care intră în spital cu simptome de Covid și au comorbidități li s-ar admininistra plasmă, nu ar mai ajunge niciunul la Terapie Intensivă, unde rata de supraviețuire este de doar 20%. Nu ar trebui să lași pacienții să ajungă la starea de intubare. Medicamente pentru Covid nu există, singurul lucru eficient și sigur este plasma, dar să o dai în timp util”, ne-a declarat prof.dr.Virgil Păunescu, directorul Institutului Oncogen

Plasma în spitale, ultima soluție

În 28 aprilie, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, anunța că s-a început procesul de colectare a plasmei pentru tratarea pacienților infectați cu noul coronavirus. Administrarea plasmei însă, potrivit criteriilor stabilite de minister, reprezintă ultima soluție de tratament. ”Plasma de la donator vindecat Covid-19 se va administra doar pacienților critici infectați confirmați cu Covid-19, cu vârsta de cel puțin 18 ani, care se află într-o secție de ATI dintr-un spital desemnat prin ordin al ministrului sănătății pentru tratamentul pacienților Covid-19 și avizat de Comisia de ATI, prezintă o progresie rapidă a unei pneumonii severe/a unor infiltrate pulmonare (> 50% în 24-48 ore), în ciuda tratamentului administrat și sunt ventilați mecanic de mai puțin de 10 zile sau în pragul intubației și ventilației mecanice”, se arată în protocolul de administrare a plasmei elaborat de Ministerul Sănătății.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.433 afisari

6 COMENTARII

    • Nepasare criminala ? Cand visteria a fost golita , fondul de rezerva papat , ai preluat numai gauri in sanatate de la cei cu cele 8 spitale regionale transformate in vile sa trateze rudele cu dulceata la domiciliu , te surprinde ca nu poti sa tii pasul cu Israelul ? Pai , nu trateaza cu plasma pacientii nici macar Marea Britanie care are un protocol bazat pe medicamente anti-SIDA , dexametanoza si hidroxiclorochina , combinata cu azitromicina , Japonia foloseste favipiravir si clorochina si avem pretentii de VIP noi , romanii , cu pantalonii rupti in dos ? Guvernul asta a gestionat pandemia surprinzator de bine , daca ne prindea pandemia cu guvernul Dancila …trebuia sa inchideam portile si sa stingeam lumina neamului asta oropsit pe vecie , nu mai avea cine sa numere mortii si nici cine sa mai incaseze !!!!!

  1. Hades ,e usor sa etichetezi cu termenul ” criminali ” niste balbe ce tin de organizare si comunicare , nu poti generaliza , mai ai sa arunci tarasenia in carca guvernului , la nivel national functioneaza asemenea aparate . La Iasi este un caz izolat , nu s-au sincronizat mai multi factori , Florin Hozoc nu a luat legatura personal cu Lavinia Scripcaru , donatorii nu s-au inghesuit , birocratie si proasta gestionare a situatiei de fapt , surprinzator ca a fost un caz singular ce speram ca s-a remediat .

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger