AcasăNewsNepal se zguduie din nou

Nepal se zguduie din nou

Cosmarul nepalezilor pare sa nu se mai termine

Un seism de magnitudinea 7,4 pe scara Richter s-a produs ieri in estul Nepalului si a fost resimtit pana in India. Un bilant provizoriu indica 36 de morti si o mie de raniti.

Cosmarul nepalezilor pare sa nu se mai termine

Un nou cutremur i-a ingrozit pe locuitorii Nepalului, deja devastate de seismul din 25 aprilie care a ucis peste 8000 de persoane, cel mai devastator din ultimii 80 de ani. Potrivit Institutului american de geofizica (USGS), miscarile s-au simtit pana in New Dehli dar si in Afganistan. O replica cu magnitudinea de 5,6 s-a produs la cateva minute dupa cutremur. Locuitorii capitalei Kathmandu au fugit din locuinte dupa prima unda de soc, care s-a produs la ora locala 12.35. Traficul s-a interrupt, magazinele s-au inchis, la fel si aeroportul, principal poarta de intrare a ajutoarelor internationale. Epicentrul noului cutremur s-a situat la frontiera cu China, la 83 kilometri est de Kathmandu, la o adancime de numai 19 kilometri. Potrivit unui bilant provizoriu, 36 de persoane si-au pierdut viata iar peste 1000 au fost ranite, dar este de asteptat ca acesta sa creasca. Este de asteptat ca in urma noului seism sa aiba loc alunecari de teren si avalanse in regiuni deja grav afectate de cutremurul din 25 aprilie.

Panica in Kathmandu

Politia a cerut populatiei sa ramana in case si sa evite aglomerarea retelei mobile. Chiar daca urmarile noului seism nu par asa grave ca cele din 25 aprilie, locuitorii din Kathmandu au intrat in panica la ideea ca noile miscari tectonice nu vor antrena prabusirea cladirilor, care au structura de rezistenta compromisa. In principalul spital din oras, pacientii raniti luna trecuta au fost evacuati pe scaune rulante iar personalul medical a inceput sa ridice corturi in jurul cladirii. Nepal, ca si toata regiunea Himalaya, este o zona cu puternica activitate seismic, fiind situate la frontiera placilor tectonice indiana si eurasiatica. In fiecare an, India avanseaza 3,2 centimetri in directia placii eurasiatice. Aceasta miscare, care se afla la originea lantului muntos Himalaya, este responsabila de numeroase cutremure. Spre exemplu, in august 1988, un seism cu magnitudinea de 6,8 a facut 721 de morti in Nepal iar in 1034, un cutremur cu magnitudinea de 8,1 a ucis 10.700 de persoane in Nepal si in India.

 

author avatar
Tudor Borcea
470 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger