AcasăNewsNemtii spun ca moneda euro saboteaza Europa

Nemtii spun ca moneda euro saboteaza Europa

Moneda euro este socotit un experiment esuat

Lantul slabiciunilor face din euro, considerata moneda viitorului Europei, un pericol de scufundare economica. Grecia e doar „catalizatorul”!

Analistii de la Spiegel considera ca politicienii din natiunile ce fac parte din zona euro  incearca imposibilul: unirea unor economii incompatibile.

Moneda euro este socotit un experiment esuat

De 14 luni se chinuie europarlamentarii sa elaboreze politici comune pentru un viitor uniform al Europei, pierzand din vedere doua mari hibe. Prima este faptul ca economiile tarilor din zona euro nu se pupa una cu alta. A doua hiba, imensa, este faptul ca politica financiara nu a prevazut decat un viitor luminos pentru moneda euro. Cu alte cuvinte, nu s-a elaborat un Plan B pentru criza financiara.

„Moneda euro nu mai exista in forma ei initiala, iar Uniunea Monetara Europeana pur si simplu nu functioneaza”, spun cei de la Spiegel. Desi e mai puternica decat dolarul, moneda euro este in cadere libera din cauza imposibilitatii liderilor tarilor europene de a cadea de comun acord cu privire la ajutorul dat tarilor aflate in criza. Ajutarea Greciei in continuare, chiar impotriva vointei cetatenilor , este considerata o prelungire a agoniei.

Revenirea la monedele nationale

Daca n-ar fi fost vorba de zona euro, criza din Grecia ar fi ramas un fenomen izolat si nu ar fi format un adevarat lant al slabiciunilor, care atrage, in cadere, si pe cei care se incumeta s-o ajute. Revenirea la moneda nationala ar fi solutia cea mai buna pentru Grecia, daca n-ar trebui sa plateasca deja in euro ce s-a imprumutat pana acum.

Laburistii britanici au subliniat ca Grecia trebuie scoasa din zona euro, iar premierul britanic a anuntat ca tara sa nu mai poate sa sustina datoriile elene. Angela Merkel cauta sponsori particulari, iar Franta nu s-a decis ce va face in continuare.  Inventatorii monedei euro vor trebui sa recunoasca, pana nu e prea tarziu, ca experimentul s-a incheiat. Prost. Si ca ar fi mai nimerita o reintoarcere la monedele nationale.

 

author avatar
Adina Mutar
368 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger