AcasăNewsNemtii nu mai au incredere in euro. Piata unica da sa crape

Nemtii nu mai au incredere in euro. Piata unica da sa crape

Majoritatea germanilor nu mai au incredere in euro din cauza crizei prin care trece moneda unica. Iar investitorii globali considera ca in urmatorii cinci ani cel putin o tara va iesi din zona euro.

Majoritatea populatiei tarii celei mai importante din zona euro nu mai are incredere in moneda unica, releva un studiu al institutului Allensbach, publicat duminica, informeaza AFP. In total, 71% din germanii interogati au afirmat ca au „mai putina”, „foarte putina” sau „nici o incredere” in euro, potrivit acestui sondaj publicat de Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. Doar 19% declara ca au „o mare” sau „o foarte mare” incredere in moneda unica.

Neincrederea fata de euro continua sa creasca in randul germanilor: in aprilie, 66% afirmau ca nu au incredere in moneda europeana. In 2008, mai putin de jumatate din persoanele interogate au impartasit aceasta opinie. Intr-un sondaj publicat la 10 iunie de canalul public ZDF, 60% din germani se declarau si impotriva acordarii de noi ajutoare de catre UE Greciei, aflata in dificultate.

„Cetatenii germani sunt mai sceptici decat acum un an fata de moneda unica. Criza greaca a depasit granitele”, constata recent Peter Matuschek, analist la Institutul german de sondare a opiniei publice Forsa. „Unii considera ca au strans destul cureaua in ultimii ani pentru ca Germania sa fie performanta. Ei nu inteleg de ce trebuie acum sa ajute alte tari care nu au facut aceleasi eforturi”, explica si Dominik Hierlemann, politolog la Fundatia Bertelsmann.

Pe de alta parte, cel putin o tara va iesi din zona euro in urmatorii cinci ani, iar Grecia si Irlanda vor intra in incapacitate de plata, punand astfel si mai multa presiune pe liderii europeni care trebuie sa ia masuri impotriva crizei datoriilor, sunt de parare investitorii globali, interogati intr-un sondaj Bloomberg.

 

author avatar
A.P. Redactor
410 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger