Cauta

Nemții au devenit dependenți de produsele românești

Autoturismele produse în România sunt exportate masiv în Germania. Tot Germania se află pe primul loc la importuri de bunuri și servicii, precum și de textile, pielărie și încălțăminte fabricate în sistem lohn în țara noastră. Numai la capitolul servicii, nemții au plătit românilor, anul trecut, 4,1 miliarde de euro.

Cel mai mare nivel al deficitului comercial provocat de Ungaria și Polonia

Principala piață europeană pentru producătorii români de bunuri o reprezintă Germania, peste 30% din exporturile totale de bunuri ale României către statele din Uniunea Europeană fiind destinate consumatorilor germani, se arată într-o analiză a comerțului exterior efectuată de Consiliul Concurenței. România a exportat în anul 2018 autoturisme Dacia și Ford, precum și componente auto (piese sau anvelope) în valoare totală de 32,1 miliarde de euro, ceea ce înseamnă 47,4% din totalul exporturilor de bunuri din România, cea mai mare parte dintre acestea ajungând în Germania. ”Similar exporturilor de bunuri, destinația exporturilor de servicii a fost reprezentată tot de principalele economii ale Europei. Astfel, la nivelul tuturor categoriilor de servicii exportate de România, principala piață este Germania, economie ce a contractat în 2018 servicii de la furnizorii români în valoare de aproximativ 4,1 miliarde de euro (22,3% din totalul serviciilor exportate de România în Uniunea Europeană, conform datelor Eurostat), urmată de Italia (2,3 miliarde euro; 12,5%), Regatul Unit (1,9 miliarde euro; 10,7%) și Franța (1,9 miliarde euro; 10,6%). În anul 2018, serviciile de transport au generat exporturi de aproximativ 6,15 miliarde de euro, adică o treime din totalul exporturilor de servicii din România și echivalentul a 46% din excedentul total al comerțului exterior cu servicii. Aceste servicii au fost contractate preponderent în Germania (aproximativ 1 miliard de euro, adică 16,5% din totalul serviciilor de transport), Austria (757 milioane euro, 12,3%), Italia (677 milioane euro, 11%), Olanda (630 milioane euro; 10,2%), Spania (625,5 milioane euro; 10,2%) și Belgia (594 milioane euro; 9,7%)”, se arată în raportul Consiliului Concurenței.

Textilele și mașinile au scăzut deficitul

Deficitul balanței comerciale, cauzat de importurile masive, a fost redus substanțial de excedentele comerciale din industria textilă și cea auto.  Astfel, în 2018, sectorul articolelor manufacturate diverse (îmbrăcăminte şi accesorii, încălţăminte, etc.) a generat un excedent comercial de 1,5 miliarde de euro, alături de sectorul de mașini si echipamente de transport, cu un excedent comercial de 590 de milioane de euro. Cele mai mari creşteri ale exporturilor de bunuri la nivelul grupelor de produs în 2018 (față de anul 2017) s-au înregistrat în domeniul combustibililor (+16,6%); maşinilor şi echipamentelor pentru transport (+10,5%), respectiv domeniul uleiurilor, grăsimilor și cerurilor de origine animală și vegetală (9,8%). În categoria importurilor de bunuri, cele mai mari creşteri anuale s-au înregistrat la combustibilii minerali (25,4%); mașini și echipamente pentru transport (11,4%) şi articole manufacturate diverse (10,7%). Totodată, serviciile IT (servicii de telecomunicaţii, informatice şi informaţionale) au înregistrat exporturi totale de 3,1 miliarde de euro și un excedent comercial de 1,4 miliarde de euro. Serviciile de construcții au adus și ele un excedent comercial de 325 milioane de euro, iar serviciile adresate afacerilor, un excedent de 323 milioane de euro. Principala țară de destinație a exporturilor pentru serviciile IT, construcții și cele adresate afacerilor a fost, bineînțeles, Germania.

Ultimele stiri

  • Scenariul 100% fotovoltaice împinge prețul energiei la 600 dolari/MWh
  • Din nou în arena politică. Elon Musk îi enervează pe investitorii Tesla
  • Lider Cartel Alfa, Bogdan Hossu: Lobby-iștii, angajați la Guvern și la Președinție, apără profiturile mediului de afaceri
  • Război civil la Milano: Chivu îl vrea pe Donnarumma!
  • SUA amână tarifele? Trump rămâne imprevizibil
  • PSG îl vrea pe Rodrygo! Francezii au intrat pe fir înainte de semifinala cu Real Madrid
  • Moneda BRICS – oportunitate ratată
  • Cum ne schimbă lipsa somnului sistemul imunitar? Legătura nevăzută dintre odihnă și sănătate
  • Fake… de Dâmbovița și „pachetele” lui Bolojan
  • Supraproducția Chinei, auto-vătămare economică
  • Exit mobile version