AcasăNewsNegocierile pentru cresterea salariilor, esuate la Dacia. O parte din productie, posibil...

Negocierile pentru cresterea salariilor, esuate la Dacia. O parte din productie, posibil sa fie mutata in Maroc

In timp ce angajatii Dacia au cerut 350 de lei brut in plus la salarii, patronatul a oferit doar 140 de lei, ceea ce a dus la esuarea negocierilor salariale. Reprezentantii conducerii spun ca salariile din companie sunt deja de doua ori mai mari decat media pe economie in Romania.

Potrivit analistilor, pe masura ce costul cu forta de munca va creste, creste si riscul ca o parte din productie sa fie transferata in Maroc. “Solicitarea noastra de crestere salariala a fost supusa negocierii: 350 de lei. Ne-au oferit pana acum o crestere scrisa de 140 de lei”, a declarat Ion Iordache, vicelider de sindicat Dacia, citat de digi24.ro.

Majorarile obtinute in fiecare an de angajatii de la Dacia au facut ca salariul mediu din companie sa fie de doua ori mai mare decat media pe economie. „In timp ce la Dacia in anul 2013 salariul mediu brut a fost de 4.428 de lei la operatori, e adevarat si cu ore suplimentare care s-au lucrat duminica si sambata, in economia nationala, in aceeasi perioada din 2013, a fost de 2.224”, a precizat Constantin Stroe, vicepresedinte Dacia.

Reprezentantii Dacia au spus in repetate randuri ca, in acest ritm, Romania va pierde din productie in favoarea fabricilor din Africa. Analistii sustin ca Romania risca sa piarda locuri de munca, dar si capacitate de productie.

„Este doar o problema de timp pana cand presiunea factorilor de tip pretul orei de munca sau eficienta lucratorului isi vor face simtita prezenta si atunci se va pune problema sau se va lua serios in analiza de ce nu mutam productia, chiar si de CKD-uri, chiar si toata linia de productie cu motoare, cutii de viteza si asa mai departe, de ce nu o ducem in Maroc sau in alta parte”, afirma Sorin Iacob, consultant.

Anul trecut, in Romania a fost atins recordul de productie: au fost fabricate peste 410.000 de autovehicule si s-a depasit astfel, in premiera, Italia, unde s-au fabricat 390.000 de autovehicule. In primul trimestru din acest an, insa, productia de masini a stagnat.

Foto: m.transilvanialive.ro

author avatar
Alina Costache
176 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger