AcasăNewsNegocierile nucleare cu Iranul, sub spectrul razboiului

Negocierile nucleare cu Iranul, sub spectrul razboiului

Benjamin Netanyahu (foto jos), cu ochii pe centralele nucleare iraniene

Joi si vineri se desfasoara la Geneva negocieri extrem de dificile in privinta programului nuclear iranian, cu Israelul care se opune la „concesii neproductive”.

SUA au avansat o propunere de compromis, ca Iranul sa stopeze programul nuclear vreo sase luni, in schimbul relaxarii restrictiilor privind vanzarea de petrol.

Benjamin Netanyahu (foto jos), cu ochii pe centralele nucleare iraniene
Benjamin Netanyahu

Lista iranienilor

Iranul are insa alta propunere. Intr-o analiza publicata de Fars News Agency, oficiosul Garzilor Revolutionare, autoritatile iraniene isi enunta clar conditiile: recunoasterea dreptului de a produce energie nucleara, a dreptului de a imbogati uraniu, conform Acordului de Neproliferare a Armelor Nucleare, permisiunea de a construi centrale nucleare oriunde in tara, deci, mai multe centrifuge, si recunoasterea dreptului de a exporta combustibil nuclear.

Pozitia Israelului

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, considera ca oricare compromis de genul „stopare temporara” nu este altceva decat „o gafa istorica” pentru ca ar permite Iranului sa-si continue programul secret de producere a armelor nucleare. Israelul a anuntat in repetate randuri ca va porni o actiune militara unilaterala asupra facilitatilor nucleare ale Iranului. Secretarul american de Stat, John Kerry, care efectueaza un tur in Orientul Mijlociu, a anuntat Iordania ca mai ramane inca o zi in Israel. Poate poate!

author avatar
Adina Mutar
107 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger