AcasăNewsNegocieri secrete intre SUA si Rusia cu privire la Crimeea

Negocieri secrete intre SUA si Rusia cu privire la Crimeea

Putin i-a dictat lui Obama patru puncte „forte” de negociere

Administratia Obama lucreaza de zor la un plan de pedeapsa pentru Vladimir Putin, care sa se incadreze in amenintarea Casei Albe, anume ca „invazia Crimeii o sa coste Rusia”.

Este vorba de „sanctionare” economica. Insa, via Berlin, Casa Alba si Kremlinul au demarat negocieri secrete pentru detensionarea crizei.

Masuri „harsh” pentru oficialii rusi

Putin i-a dictat lui Obama patru puncte „forte” de negociere

Tintele „urmaririi” de natura financiara ar fi, practic, orice oficial de rang inalt, militar sau politic, oameni de afaceri, orice „element” care incearca sa faca un business in afara. Echipa care lucreaza la planuri de „sanctiuni economice” este formata din diplomati, oficiali de la Casa Alba si de la Trezoreria SUA. Obama va semna cu „ordin executiv” tot ce-i va pune echipa pe masa. Masurile includ inghetarea conturilor, neacordarea vizelor de calatorie, retragerea investitiilor, si altele, „harsh”, cum le-a descris secretarul american de Stat, John Kerry. Acestea vor fi implementate mai tarziu. Deocamdata, G7 muta la G8, in sensul ca primul grup si-a suspendat participarea la summitul care urma sa se desfasoare la Soci. SUA incearca sa antreneze si tarile din UE in aceste masuri, ca Rusia sa sufere si mai tare. In acelasi timp, Trezoreria SUA a anuntat un pachet de ajutor economic pentru autoritatile de la Kiev, de cateva miliarde de dolari. Aceasta ar fi strategia Administratiei Obama de a-l „costa” pe Putin. Rusul, insa, nu stie decat de forta.

Ultimatum dat fortelor ucrainene din Crimeea

Comandantul Flotei Marii Negre, Aleksander Vitko, a stabilit un termen limita pentru trupele ucrainene din Crimeea. Pana marti, ora 03.00 GMT, acestea trebuie sa se predea, altminteri vor deveni tinta fortelor ruse. Abia dupa acest ultimatum, Putin s-a angajat in niste negocieri secrete (din alea, de le-am aflat si noi) cu SUA, via Berlin. Moscova a pus pe masa lui Obama patru conditii pentru rezolvarea carora ar fi dispusa sa se retraga din Crimeea. Punctul unu se refera la interzicerea oricarui „tip” de guvern de la Kiev sa semneze vreo alianta cu NATO. Punctul doi se opune ca SUA si NATO, ori oricare alta tara, sa amplaseze statii radar de tip X-Band sau BX-1 pe teritoriul Ucrainei, insemnand pamant, mare, aer. Rusia se va ocupa de scutul antiracheta, ca are „elemente”. Senatorul american John McCain tocmai i-a cerut, luni, lui Obama, sa reia planul de implementare a scutului antiracheta in Europa de Est. Punctul trei: armamentul pentru Ucraina va face obiectul unor restrictii. Si punctul patru: vor fi stabilite „corpuri militare locale” care sa protejeze populatia vorbitoare de limba rusa.

author avatar
Adina Mutar
618 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger