AcasăNewsNecrofilie politica in Polonia

Necrofilie politica in Polonia

Temutul general Wojciech Jaruzelski va fi degradat postmortem. Pana in 2014, nimeni nu s-a atins de stelele lui

Astfel a calificat opozitia adoptarea, de catre deputatii partidului conservator Dreptate si Justitie (PiS) o lege care deschide calea degradarii a numerosi militari comunisti, chiar si postum.

Temutul general Wojciech Jaruzelski va fi degradat postmortem Pana in 2014 nimeni nu s a atins de stelele lui

Legea il tinteste in particular pe ultimul lider al regimului comunist polonez, generalul Wojciech Jaruzelski, autorul legii martiale din 1981 contra sindicatului Solidarnosc condus la acea vreme de Lech Walesa. ”Vrem sa traim intr-o Polonie libera, nu intr-o Polonie comunista, de aceea nu vom accepta generali sovietici, generali sovietici si sovietizati care au imbracat uniforme poloneze”, a declarat in Parlament noul ministru al Apararii, Mariusz Blaszczak, in timp ce deputatii PiS scandau ”jos comunistii!”. Noua lege va permite retragerea gradelor militarilor care au servit in fortele armate din 1943 in 1990 si care au actionat ”contrar ratiunii de stat a Poloniei”. Este vorba de ofiteri vii dar si defuncti. Opozitia a acuzat PiS ca nu a avut curajul sa aibe aceasta initiativa in timp ce Jaruzelski se mai afla in viata. Pentru deputatul Krzysztof Mieszkowski ”este o lege care compromite Polonia. Practicati necrofilia politica”, a acuzat el. Generalul Jaruzelski a murit in mai 2014, la 90 de ani, in timp ce generalul Czeslaw Kiszczak, ministrul sau de Interne din 1981, a murit in 2015.

Fiica lui Jaruzelski: un linsaj

Pentru Monica Jaruzelska, fiica generalului Jaruzelski, acest gen de legi ”le plac alegatorilor PiS care se hranesc cu razbunare si carora le place linsajul”. ”Acestea sunt jocuri oferite alegatorilor pentru a deturna atentia publica de la alte probleme”, a comentat ea in presa poloneza. Jaruzelski si Kiszczak au cedat puterea urmare a unor negocieri cu sindicatul Solidaritatea, in 1989. S-au retras din viata publica, au fost urmariti in justitie dar nu au fost pedepsiti pentru impunerea starii de asediu si pentru crimele comise de regimul comunist in acea vreme. Degradarea lor efectiva ar trebui sa fie pronuntata de catre presedintele Andrzej Duda.

Strazi redenumite dupa 2016

Ajungand la putere in 2015, conservatorii PiS au avut ca principal obiectiv anuntat ruperea definitiva cu comunismul, estimand ca, dupa 1990, guvernele precedente nu au facut suficient de mult in acest sens. In virtutea unei legi de ”decomunizare”, votata in primavara lui 2016, orasele poloneze au rebotezat strazile sau locurile publice care aminteau sau celebrau persoane, organizatii, evenimente sau date in legatura cu regimul comunist sau cu alt regim totalitar.

author avatar
Tudor Borcea
369 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger