AcasăNewsNeamțul Klaus Iohannis și evreii din Pogromul de la Iași. Președintele avertizează...

Neamțul Klaus Iohannis și evreii din Pogromul de la Iași. Președintele avertizează asupra „urii și rasismului”

Klaus Iohannis atras atenția, la comemorarea a 78 de ani de la Pogromul din Iaşi (28-30 iunie 1941), că „riscul ca manifestările de ură, antisemitismul, rasismul, naţionalismul şi extremismul să-şi croiască încet un drum în societatea noastră nu trebuie neglijat”.

Sursa foto: Twitter

Așa cum ne-a obișnuit, Iohannis a avut un discurs stufos, dar mai puțin tărăgănat decât de obicei: „Comemorăm, astăzi, un episod tragic şi întunecat – pogromul din Iaşi – dintr-un dureros şi copleşitor capitol de istorie din trecutul nostru – Holocaustul. Acum 78 de ani, pe străzile Iaşului, era în plină desfăşurare o campanie diabolică de persecuţie, capturare şi exterminare a populaţiei evreieşti. Lichidarea fizică a evreilor din Capitala Moldovei făcea parte dintr-un plan crud şi laş care i-a vizat, de asemenea, pe evreii din Basarabia şi Bucovina. Pe străzile şi în împrejurimile vechiului târg paşnic şi liniştit a avut loc un măcel de o brutalitate greu de imaginat pentru o societate modernă: pe trotuare, în spaţii deschise, în incinta unor instituţii publice, în „trenurile morţii” şi-au dat ultima suflare mulţi dintre cei care astăzi se odihnesc în Cimitirul Evreiesc din Iaşi. Din acel infern al oamenilor – dintre care nu au lipsit bătrâni, femei şi copii – renegaţi de statul care trebuia să-i protejeze, o parte au reuşit să supravieţuiască şi au devenit peste timp mărturisitorii acelor orori, iar moştenirea lor rămâne pe veci, prin amintire, în conştiinţa noastră colectivă”.

Klaus Iohannis subliniază că avantajul nepreţuit al timpurilor pe care le trăim este că putem vorbi liber şi deschis despre ce a însemnat cu adevărat Holocaustul şi nesfârşita tragedie a evreilor europeni, putem onora victimele dând glas memoriei lor şi putem restabili adevărul exilând minciuna, interpretarea tendenţioasă, banalizarea crimei.

Preşedintele precizează că libertatea de a ne exprima gândurile şi opiniile, de a povesti şi scrie liber, câştigată cu preţul sacrificiului suprem acum 30 de ani, trebuie confirmată şi convertită însă în acţiuni concrete. El spune că este lăudabil demersul autorităţilor locale de a amenaja fosta Chestură a Poliţiei din Iaşi ca un spaţiu sacru al memoriei evreilor ieşeni, unde atâţia şi-au găsit sfârşitul în zilele pogromului, și se declară susținătorul „unui Muzeu Național de Istorie a Evreilor și Holocaustului”.

„Riscul ca manifestările de ură, antisemitismul, rasismul, naţionalismul şi extremismul să-şi croiască încet un drum în societatea noastră nu trebuie să fie neglijat. Acţiunile de distrugere a unor cimitire evreieşti care au avut loc recent în România confirmă existenţa acestui pericol. Nu avem voie să lăsăm astfel de momente să umbrească rezultatele pe care le-am obţinut în ultimele decenii. Din acest motiv, trebuie să fim fermi şi să acţionăm energic în lupta împotriva antisemitismului şi a intoleranţei”, subliniază şeful statului.

„Astăzi, când aducem un pios omagiu victimelor inocente ale pogromului din Iaşi, să ne acceptăm şi să ne sprijinim reciproc. Mesajul meu este că toleranţa, respectul şi solidaritatea sunt elemente esenţiale, definitorii, care stau la baza societăţii româneşti contemporane, principii pe care trebuie să le cultivăm şi să le apărăm. Doar aşa putem menţine pacea socială şi contribui la a păstra nealterată memoria traumatică drept un avertisment că masacre precum cel de la Iaşi nu se vor mai repeta vreodată. Fie ca amintirea victimelor să rămână veşnic în inimile noastre!”, încheie Klaus Iohannis.

author avatar
Filip-Mihael Bodoc
281 afisari

4 COMENTARII

  1. Pogromul de la Iasi si nu numai de la Iasi a avut niste cauze !,nu trebuie ascunse cauzele care au generat si care a dus la crime .Contextul in care au avut loc acele crime :28-30 iunie 1941 incepuse razboiul,Corpul 30 armata german avea jurisdictia in zona de nord est a Romaniei,Iasul era in apropierea frontului,evreii erau acuzati de armata ca fiind colaboratorii rusilor si trebuiau evacuati din zonele de concentrare a trupelor si din spatele frontului .
    Trebuiesc vazute rapoartele Corpului 30 armata german in acest sens.
    Legionarii din Romania promovau antisemitismul,dar dupa inabusirea miscarii legionare Antonescu a cerut ca legionarii sa ajunga in puscarii sau pe front.
    Ceea ce s-a intamplat in curtea prefecturii din Iasi ramane ca o pata neagra pe istoria Iasului,desemnarea acelui loc ca si muzeu al pogromului de la Iasi este o alegere corecta si necesara .
    Noi cei nascuti dupa razboi nu avem nici o vina si nu putem plati in locul celor vinovati de pogromul de la Iasi si de oriunde pentru crimele din timpul ultimului razboi.
    Romanii nu-s vinovati de deportarea evreilor din Ardeal de catre hortisti dupa septembrie 1940 pina in septembrie 1944!,vezi tratatul Ribentrop Molotov !! .

  2. Si romanii morti in urma semnalizarii evreiesti de bombardare a Iasului de catre bolsevici. .? Cei 400 au fost condamnati de conducerea germana,Iasul era sub administratie germana. Antonescu a cerut ca vinovatii sa fie pedepsiti. Asa se face ca au fost impuscati cei vinovati,ca la Odessa numa ca nemtii aveau alta pedeapsa vroiau ca toti cei 100.000 de evrei sa fie ucisi din Iasi. Pana la urma s-a ajuns la un troc ca cei vinovati neamul lor si prietenii sa fie impuscati. Nemtii au zis fie. Au fost impuscati cei 400 dupa care au zis ca trebuia si mai mult insa romanii au zis ca nu mai omoara dar ai scot din Iasi ai pun la dispozitia germanilor. Vreau sa amintesc ca maresalul pana atunci nu a mai facut deportari in Romania. Legi de razboi. Uite o lege de razboi americana. Fiecare SSist era impuscat direct fara judecata. Printre SSisti erau si tineri prin primarii sau tinere care doar duceau foi… E drept? Nu mai amintesc de rusii care impuscau orice neamt in retragere. In retragere nu ai drept sa tragi. Or daca un neamt avea o prietena in sat prietena era violata de toti soldatii rusi. Alta lege de razboi. Astea nu se invata la bac.

  3. Bunicul meu a tinut in gazda un ofiter german. Comportamentul lui a fost exemplar. Pe foametea aia impartea conserve si ciocolata. Se juca cu mama era un copil mic si mereu se mandrea cu copiii lui din poza. Bunicul ai oferea vin branza apa pic din ce mai avea si adapost. Cand a trebuit sa plece in Rusia a inceput sa planga cat de ofiter era, a pupat toti copii pe mama pe bunicu si a zis ca nu crede ca o sa se mai intalneasca vreodata. Asa a fost.Erau buni cu o singura conditie sa nu ranesti sau sa ucizi un soldat german. Satul sau catunul suferea judecati f aspre…

  4. Diametral opus cand au intrat rusii au impuns toate capitele de fan cu baioneta la bunicu in curte, injurau mereu mama era ascunsa dupa dulap, un rus a spart un geam cu patul pistolului da boul s-a taiat si a inceput sa traga in casa de ciuda. In capite au prins pe fratii lui mama si au pus pusca sa traga un basarabean a strigat ca era amurg sa nu traga ca sunt copii romani si nu nemti. Apoi a intrebat daca adapostesc nemti sau daca stie nemti in sat. Au zica nu , basarabeanul a spus ca au noroc. Dimineata toti angajatii de la primaria din sat care au lucrat cu nemtii si cativa nemti ce nu au mai reusit sa fuga zaceau impuscati in afara primariei talhariti de vestoane si bunuri. Toti erau tineri pana in 18 ani. Ala nu e pogrom. E justitie.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger