AcasăNewsNe-au vândut blindate vechi de peste 10 ani. Americanii se jură că...

Ne-au vândut blindate vechi de peste 10 ani. Americanii se jură că sunt noi-nouțe

Transportoare second-hand pentru România

România va achiziționa 16 transportoare AAV – Assault Amphibious Vehicles, pentru debarcare, din SUA, iar americanii se jură că sunt noi-nouțe. Sindicaliștii din industria de apărare ne spun însă că acestea sunt tot second-hand-uri, pentru că au fost fabricate acum peste 10 ani. În locul vechiturilor americane, Ministerul Apărării Naționale putea cumpăra transportorul blindat flotabil SAUR 2, produs în țară, care avea aceleași dotări și era mai ieftin.

Președintele Alianţei Sindicatelor din Industria de Apărare şi Aeronautică (ASIAA), Constantin Bucuroiu, a reproșat Guvernului că achiziționează din nou transportoare americane, în loc să comande transportorul românesc SAUR 2. Acesta a arătat că, pe lângă faptul că transportorul american este second-hand, chiar americanii au renunțat la el, pentru că manevrarea pe șenile este greoaie.

”Noi luăm acele 16 transportoare de la americani, AAV – Assault Amphibious Vehicles, pentru debarcare, dar eu nu înțeleg de ce le luăm noi, în timp ce chiar SUA renunță la aceste șenilate care fac aceste operațiuni și merg pe achiziția de transportoare 8×8 flotabile de la Iveco. Și asta pentru că este un transportor care se folosește mult mai greu decât un transportor pe roți. Firma italiană Iveco fabrică transportoarele flotabile pe roți împreună cu o altă firmă americană, BAE Systems, pentru că, se știe, americanii nu cumpără nimic din exterior dacă nu este făcut împreună cu o firmă din SUA. Cele 16 transportoare pe care le cumpără România din SUA sunt tot second-hand, deși ei spun că nu au fost folosite. Dar mă îndoiesc că nu au fost folosite, mai ales că au o vechime de peste 10 ani”, ne-a declarat Constantin Bucuroiu, președintele ASIAA. Acesta a arătat că la fel de bine s-ar fi putut cumpăra 16 bucăți de SAUR 2 românesc, care este flotabil, care îndeplinește condițiile de rezistență la gloanțe și la mine ca și celelalte și care făcea misiuni de luptă mult mai bine și mult mai rapide decât cele americane.

Pe Tîlvăr nu-l interesează industria de apărare românească

SAUR 2 este un transportor blindat flotabil care așteaptă comenzi de la Ministerul Apărării Naționale, susțin sindicaliștii din sector. Dacă ministerul vrea să cumpere, în momentul acela, având în vedere că nu a comandat nimic până acum, este nevoie de 6 luni pentru achiziția materialelor și, în următorul an, se pot fabrica până la 52 de bucăți. ”Un SAUR 2 este mai ieftin cu cel puțin 30% față de AAV, cu aceleași dotări. În plus, ar sprijini și industria de apărare din țara noastră, întorcându-se la bugetul statului 40% din cheltuieli. Polonezii au cumpărat transportoare de la americani, dar, în același timp, au comandat 400 de transportoare din industria proprie. La noi însă, ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, care nu știu cum a ajuns ministru, a spus că pe el nu îl interesează industria de apărare românească”, a afirmat președintele ASIAA, Constantin Bucuroiu.

Totul pentru SUA

România nu a obținut, în baza contractului de offset, decât operațiunea de asamblare la Piranha 5, la care lucrează doar 140 de oameni din industria de apărare, componentele fiind fabricate de SUA și Elveția. Potrivit contractului inițial, țara noastră trebuia să cumpere 227 de transportoare Piranha 5 neflotabile, după care să achiziționeze transportoare flotabile.

”Acum s-a schimbat decizia de achiziție și s-a prelungit cu încă 150 de transportoare neflotabile, costurile totale fiind de peste 1,7 miliarde de dolari. Eu susțin în continuare că, pentru ceea ce avem noi ca relief în România, mai ales că avem foarte multe râuri, care au început să se umfle tot mai des, devine o problemă dacă pot folosi Piranha în altă parte decât pe câmpii. Varianta SAUR 2 este cea mai bună, pentru că este un transportor cu o greutate de 22-24 de tone, față de peste 27 de tone, cât are Piranha,  și care poate să urce pe terenuri accidentate chiar în zone muntoase și, evident, să treacă prin apă, că e flotabil. Înălțimea Piranha este mare și are un centru de greutate dezechilibrat, de aceea este foarte greu să urci un deal cu el, știindu-se că România are, în multe zone, un pământ destul de argilos”, ne-a precizat Constantin Bucuroiu, președintele ASIAA.

Misiunile de luptă, tot cu TAB și Zimbru

În teatrele de operațiuni din Irak și Afganistan România a deplasat 6 transportoare Piranha 3, care nu au făcut niciun kilometru de misiune în teritoriu, fiind staționate în baze, susțin sindicaliștii din industria de apărare. În schimb, armata română folosea TAB C 71, C 77, C 79 și Zimbru, transportoarele noastre vechi, care făceau sute de kilometri de misiuni în munți, în Irak și Afganistan.

”Și, în toate misiunile transportoarelor blindate românești, doar un singur militar a murit. Deci putem spune că acestea au protejat viața soldaților români. Și astăzi le avem în dotarea Armatei și fac mentenanța la Uzina Automecanica Moreni, unde se aduc la o formă revitalizată, pentru a face misiuni încă 10 ani de acum încolo. Despre Piranha 3 nu știu să fi făcut vreo misiune în câmpul de luptă. În total, România a achiziționat 42 de transportoare Piranha 3. În țară nu le-am folosit, stau prin baze, pentru că noi nu avem muniție nici să ne antrenăm”, ne-a mai declarat președintele ASIAA, Constantin Bucuroiu.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
77.494 afisari

104 COMENTARII

  1. Poate sa fie noi si sa fi stat in stocul de rezerva. Acolo te uiti la mecanica si kilometraj sa vezi.

    • Exact cocalare. Te uiti la pneuri si la volan sa vezi daca sunt uzate si pe teava tancului sa vezi daca a fost folosita . Da’ amerlocii sunt cinstiti . Nu cred ca au facut smecherii
      Doar ca romanii sunt prosti ca si-au ales niste incompetenti id ioti in fruntea tarii

      • Cu așa mizerabili analfabeți la conducere , România se va pierde.. Ne vînd cu totul,Ne umple de datorii, De ce credeți că americanii ne vor binele?! Cînd vreodată, Datorită războaielor ei au făcut un mare business cu arme chiar și second-hand NATO= SUA Unde ei sapă, acolo pornește război, și tare mi-e teamă că va fi mondial.. vedeți și citiți istoria din trecut, bombardamentele americane asupra Bucureștiului în plină zi,spre bucuria rușilor chiar spre sfârșitul al doilea război mondial,. Și da,Constantin B are mare dreptate,.

      • Ia vezi-ți de treabă, bolșevicule, nu ai ce face ? Pe aici, cam toți suntem imbecili, urâm rușii dar îi iubim pe amerloci, dar mar mai ales bulendrele securisto – trădătoare plantate de ei prin conducerea țării gata să sacrifice poporul și țara, dacă acești ordinari le-o va cere. Până atunci, cumpărăm la prețuri inimaginabile rebuturile amerlocilor, in timp ce industria noastră de apărare e in faliment, iar specialiștii noștri ajung prin Germania, în construcții sau in Spania, la cules căpșuni.

        • Idiot e boul ăla care te-a conceput. Să facem noi sa construim sa vindem nu sa cumpărăm dejecțiile americanilor. De fapt o dejecțiile ca tine dejectii inghite

        • Dacă ești prost stai acasă, pupător de kururi americane!Tu știi să citești?De la noi,nu de la ruși!

      • Am lucrat in industria de apărare,deci vorbesc în cunoștință de cauză, prostovane,compari produsele fabricate in Romania cu cele americane , pentru că toate sunt făcute sub aceiași licență,dar observ că unora le putem tot ce e românesc, dar nu îmi pierd vremea cu unul că tine,sindicalistul are dreptate,iar ție îți recomand să faci armata și pe urmă să comentezi.

        • De ce nu le-au verificat pe site-ul acela nu dau nume ,kilometri ,daca au avut accident,de fumători,ne fumători,etc!

    • Politicienii de după ’90 au făcut din Romania groapa de gunoi a tuturor celorlalte state care au influență politică majoră, în orice domeniu, de la deșeuri, aparaturi până la mâncare.

      Daca voi nu incepeti sa i blestemați pentru genocidul început asupra oamenilor de pe acest teritoriu, înseamnă că i susțineți și sunteți de ai lor.

      Vreți schimbări în bine, dar nu faceți nimic? Blestemati i pe toți până nu mai rămâne urma de ei și de complicii lor.

      Înțelegeți că nu avem ce să le mai facem? Înțelegeți? Nu se poate decât blestemați, sa se aleagă praful de ei. Altfel nu putem să scăpăm de ei și de colonia in care am fost transformați

      Praful și pulberea sa se ia de toți cei care au distrus Romania și cetățenii români!

      • Da,,sunt un blestem pentru țară,. praful de pușcă să i termine pe toți din politică și parlamentut cu toți cei implicați în vânzarea țări..Nu aș avea nici pic de milă să -i văd chinuindu-se..

  2. Da Otan nu are asa un ofiter de inspectie sa mearga din baza in baza? Cine nu e compatibil Otan il scri cu creion picuriu pe basca apoi dai raport.
    Asa se face la armata.

      • Cred ca principala problemă e că se achiziționează vehicule necesare acțiunilor ofensive care implică debarcarea de pe apă, din alte nave de asalt și transport trupe. Acestea sunt bune la invazii/debarcări de pe mare, nu se pretează pentru traversarea unor râuri, iar noi nu cred că ne autoinvadăm din mare și cu atât mai puțin să plecăm prin lume la invazii. Pentru caracteristicile terenului unde operează armata română erau alte cerințe de capabilități ale tehnicii de luptă… dar cine să-i asculte pe cei ce o vor folosi?! Astăzi totul este doar o afacere, dar in acest caz este o afacere din bugetul tuturor, pentru care nu va răspunde nimeni când se va demonstra că nu este de folos.

  3. Și în loc de vechituri F-16 am fi putut lua Saab JAS 39 Gripen noi de la suedezi, mai performante și mai avantajoase financiar.

  4. AMERICANII NE-AU LUAT DE TAMPITI !,DA DE TAMPITI ,NE ZVARL SUB NAS TOATE VECHITURILE LOR CARE SCOASE DIN UZ ZAC PRIN CAZARMI !,CE-I UN STRAT DE VOPSEA ?.
    De ce ar fi Talvar mai breaz ca bolovanul de Ciuca ?,AMANDOI NISTE PUPINCURISTI .

    • Pe calvar asta nu-l interesează armata română îl interesează SPAGA care o ia de la americani

    • Pr timpul IPERIULUI OTOMAN plateam HARACIU acum IMPERIULUI AMERICAN platim la fe. Miliarde lui Bechtel.miliarde lui Econ si de cumparat cat mai multe FIARE VECHI

    • Și analfabeți,ca și ciolacul, vedeți ce-i iese din gură, parcă este în clasa I cînd dă un interviu,citind parcă după o foaie scrisă de alt analfabet . Măi ce a ajuns și prim ministru ăsta.. chiar și interimar,,vai de capul nostru,,.

    • Și dacă erau noi nu era corect sa fie cumpărate din afara când se puteau produce în tara.

      • Ia vedeti care a fost subiectul lucrării de doctorat pe care se pare că i-ar fi scris-o un slujbaș de la Buzău dlui ministru și veți înțelege și de ce a ajuns ministru și de ce nu-l interesează industria de apărare românească

  5. Si asa nu servesc la nimic . E doar propaganda , ca americanii sa recupereze din cheltuieli , si armamentul tot in Ucraina ajunge
    Pricepeti ?
    Trebuie un desen ?

  6. Colonia de mana a treia trebuie sa înghită toate resturile la prețuri exorbitante. Bravo popor de oi

  7. Impotentii vânzători de saur bat campii, bucatareasa ratata le face publicitate, iar retardatii proruSSia aplaudă.

  8. Americanii sunt asasini economici. Cine nu vrea sa creada sa verifice afacerile mafiote facute de ei in multe tari ale lumii.

  9. Normal ca spalatii pe creier o sa spuna ca noi nu suntem in stare sa facem nimic suntrm prea prosti si e bine ca noi cumparam vechituri de la altii ca in caz de razboi comanzi de pe net altele sau piese de schimb.

    • Corect Alex !să ne ferească Dumnezeu de un război,cu conducătorii de acum,să vezi atunci de unde cumpără arme „deștepții de la Buzău”…când industria românească este falimentata cu bună știință,cumpărăm vechituri americane,să aibă ei locuri de muncă,iar tinerii de la noi … să plece afara

  10. SUA[1] a interzis ROMANIEI sa aiba Industrie Grea, a instaurat la Bucuresti un Guvern clientelar, iar acum ne vinde armament. Pe principul mult TRIMBITZAT de ei al Liberei Concurentze, fireste…

    [1] Aici e vorba despre Hunta Militara de Guvernamint a Cartelului Politico-Militar de la Washington din Districtul COLUMBIA.

    • Au murit mai mulți, Dumnezeu să-i ierte, in TAB-urile noastre.
      Totul depinde de îmbunătațilrile aduse noilor versiuni. Motoarele de saviem erau slabe frânele cu ulei hidraulic si tamburi depăsite iar directia devenea imprecisă destul de repede, adică nefiabilă. Armamentul trebuie să poată penetra un tanc din lateral si cam atât.

  11. Ce naiba nu ati inteles inca treaba cu distrugerea Romaniei? Pai acest fiu de securist(ministrul apararii) face aceeasi treaba precum ma-Ciuca, luam gunoaie, resturi de la americani, primim o medalie si ne laudam cu parteneriatul strategic, sictir lepre de la cârmă!. Cumparam ce arunca altii, vezi doamne 16 transportoare, care oricum le casau dar cine e mai hot si prost decat romanul care da bani pe gunoi? Rsspuns: Nimeni!

    • Darius cum adicăă, Românii sunt cei mai proștii ? Te rog respectos să-ți retragi cuvintele la subsol ” buncăr „. Unde pe această planetă numită Terra, există mai mulți Doctoranzi, Masteranzi, Generali ? Undee, unde ai auzit a exista ființe mai luminate mintal, mai super dotate în Univers, în comparație cu ființele existente în România ?

  12. Tâlvăr rameaza cu tâlhar,,găinar ordinar care nu știe sa conducă ministerul ca pe vremea când a fost general de armata cu trei stele de tinichea….cine ma dracului la pus un cacanar de cea mai joasa speță în minister…..dacă el cumpara rahaturile de rable înseamnă că face fapte de corupție…..iar cei din sindicatele din industria de apărare sa facă front comun și sa ceara demisia acestui general de tinichea…..de la comandantul suprem…..sa fie clar…nu se mai poate asa ceva,,ca războiul e aproape de granița……și armata lupta cu rable uzate groaie….la dracu cu toți gunoaiele din ministere….rușinea pământului…

  13. Spurcații de troli putleristi au ieșit în haită la comentarii.
    Împreună cu haurarii și sosocarii.

  14. Gunoiul,gunoi generează.Nu veți întâlni politician mioritic adept al lucrurilor curate.

  15. Da .. sunt ca pulpele alea americane , știți voi , de după revoluție care stătuseră in congelatoarele americane vreo 40 de ani și ni le-au vandut nouă iar noi care nu vazuserăm decât pulpe de „potarnichi” până atunci…hap , ca pelicanii! Așa și cu tot ce e american !🤣

  16. postarile : Vasi : 23:02:24 , El Dyablo : 1:13:38 si Nicu : 7:20:18 . In rest … trageti apa !

  17. Tocmai ce Johanniss a anunțat că urmează majorarea procentului din PIB pentru apărare spre 3%. Nu s-a consultat cu nimeni nu a întrebat poporul, de parcă țara ar fi grădina lu’ taică-su.

    • Sa te intrebe pe tine analfabetule depre procentul din PIB alocat armatei ? Tu habar nu ai cum te cheama daca nu ai buletinul in mana. Vad ca a navalit haita postacilor rusi, ce se intampla ? V-au spus ca nu va mai dau solda daca nu mancati … cu lingurita ?

  18. Dar de ce tot nu cumpără România Saurul?
    Că se tot vorbeste de chestia asta de atâta timp. De ce nu-l cumpără odată dacă e mai bun?

    • Pai, Ciuca si ai lui nu mai bine cumpara fier vechi la mina a treia de la americani pe baza de spaga? Asa obtin si sustinere din partea americanilor, un fel de taxa de protectie.

  19. O fi invidia a vreunui general breasla cu cel ce a desenat și construit acest sauer daca a trecut mai multe probe de foc și este bun atunci sa moara capra vecinului.

  20. Nu sunt vechi, sunt greu de folosit. Achiziționarea de tehnică militară americană este prețul accederii la putere. Năstase a contractat cu Bechtel, s-a ales praful de autostradă, acum achiziționăm la greu tehnică militară, dor pe hârtie, nimic pe teren sau numai vechituri, îngreunând bugetul de stat și plângându-ne că a crescut deficitul bugetar. Totodată, am intrat în logica anilor 50, când se dotam armata numai cu tehnică rusească, considerată superioară celei americane. Dacă ziceai că tehnica rusească/sovietică era proastă făceai pușcărie. Nu uitați că Johannis, fără să se consulte cu nimeni, s-a angajat ca România să achiziționeze tehnică militară americană în schimbul unei șepcuțe, de care era mândru nevoie mare. Apoi, Câțu, marele economist părerolog, ne-a angajat la achiziția unei cantități de vaccinuri cu care poți vaccina toată Europa, iar acum critică deficitul bugetar.

  21. Ce vă mai place vouă să spuneți lucrurile din fotoliu cu mușchii umflați la maxim , jignind în stânga și în dreapta .
    Care e mai bine documentat să trimită o scrisoare la Ministerul Apărării sau la vreo televiziune , în gura unui parlamentar ofticat.
    Dar stai , vouă vă plac discuțiile prin mesaje, iar de parlamentari nu poate fi vorba pentru că nu ați fost la alegeri , că altfel nu se justifică supărarea pe incompetenți.
    Mergeți la alegerile viitoare și nu lăsați acești vânduți și incompetenți să-și bată joc de noi în continuare.

  22. Au murit mai mulți, Dumnezeu să-i ierte, in TAB-urile noastre.
    Totul depinde de îmbunătațilrile aduse noilor versiuni. Motoarele de saviem erau slabe frânele cu ulei hidraulic si tamburi depăsite iar directia devenea imprecisă destul de repede, adică nefiabilă. Armamentul trebuie să poată penetra un tanc din lateral si cam atât.

  23. Nu w vorba de tehnica ci de slugarnicie. Au primit ordin sa cumpere numai de la amerloci si ai nostri n-au curajul sa se opuna. De asta trebuie schimbati cat mai curand.

  24. Oare când o sa ne dam seama cinei și cât de prieten ne considera mizeriile de americani.
    Încă ne trebuie viza ptr tara aia de c.

  25. Suntem gunoiul Europei. Am vindut tot si cumparam gunoi de la Americani. De ar veni Tepes , var pene in teapa pe toti tradatorii. Rusine pt tara ce o avem.

  26. Ce vorbiți? românul e pe primul loc în toate privințele: dăm lecții la toții,dar mai puțin se face.Avem destule calități,am ajuns codași Europei, și Kosovo ne-a luat-o înainte, sârbi etc.suntem o țară de trădători,hoți , mafioți;etc..avem toate legile in avantajul celor corupți și conducători fără bună credință față de poporul român.Se văd în rezultatele pe care le avem in toate domeniile.Despre ce vorbim?sictir nu vă bateți gura degeaba!

  27. Pușcăriile din România sunt insuficiente pentru trădătorii,hoții și ticăloșii care au condus România.

  28. Industria de sparare trebuia sa fie una dintre cele mai importante industrii. Cumperi echipamende moderne…ok, dar cu ce la inlocuiesti cand sunt distruse sau se defecteaza? Ucraina produce echipamente militare in plin razboi, noi pe timp de pace nu am fost capabili sa pastram cea ce aveam.
    SAUR 2, creeat de romani pentru terenurile din romania erau suficient de bune, si clar mai portivite pentru noi pe coclaurile si mlastinile noastre.
    Asa slabe, erau ale noastre, se puteau moderniza si te puteai baza pe ele, ti le puteai construii sau repara in tara.
    Ce facem noi cu vechiturile americane? Unde le poti repara si cu ce costuri?
    Am avut fabrica de elicoptere la Ghimbav….sa ales prafu.
    Daca maine incepe un razboi suntem casati, nu avem cu ce ne apara.
    Aaaa…suntem in NATO…ok, dar asta nu e o scuza sa nu producem nimic.

  29. Aav7 nu are același rol ca saur 2. Saur 2 nu are aceași capacitate de transport,nu are lansator de grenade, calitatea oțelului este discutabilă ptr că nu mai producem oteluri speciale, balistice de peste 20 de ani, am închis și distrus industria respectiva. Pe de altă parte nu îi înțeleg deloc pe americani. Adică unor țări non NATO gen Israel, Egipt, Maroc,Taiwan, Ukraina, Afganistan le-au oferit de multe ori gratis sau la preț infim echipamente destul de bune, in unele cazuri chiar vârf și nouă după episoadele 2003/2006…nu ne pot dona niste ah1 cobra, f16 din amarg, bradley, humwee Avenger, rachete Stinger, aav7, lav25/3, stryker, oh58kiowa, Bell viper, m109a5/6 palladin și tot așa. Puteau propune sa plătim o medernizare parțială in SUA și o parte a pieselor de schimb. In Afganistan au abandonat 21.000 de humwee, zece de mi de arme de asalt moderne, 42 .000 de sisteme de vedere nocturne, 99.000 proiectile de artilerie, diferite bombe aviatice, mii de veste antiglonț, căști, pistoale, rachete at. Logica a fost cică sa întărească Afganistanul contra Chinei, Iranului și Pakistanului. Pe noi când ne vor întării contra Rusiei, Ungariei, Ucrainei? Macar niste fregate moderne trecute sub pavilion românesc. In Afganistan SUA au pierdut zeci de mld de s, la noi câștigă. Și noi trebuie să câștigăm mult mai mult.

  30. Teroristii NATO USA UE vind Romaniei fiare vechi de unde isi iau spaga ticalosii securisti, cumpararea lor fiind o conditie sa ne „protejeze”, adica santaj si cind vine
    razboiul satanistii fug!! Pentru romani nu sint bani dar pentru fiarele teroristilor usa se gasesc!!!

  31. Așa se întâmplă când în posturi cheie sânt numiți analfabeți trădători. Doamne salvează România!

  32. Împrumuturile de dau condiționat pentru COLONII.
    Bunicii și părinții noștri i-au așteptat cu mult drag pe americani.Au venit cu droguri,prostituție,corupție,șomaj, privatizări.Posibil și implicarea în război datorita guvernatorului Iohanis.

  33. ,, patrioți,,români din fruntea statului sânt aserviți intereselor străine,americane,nemțești ,franceze e.t.c..De ce sa cumpere produse românești ,mai bine sa de-a de lucru consorțiilor străine decât românilor.Asa se vede că romania este un stat aservit puterilor străine.

  34. De astea avem mare nevoie ca să începem antrenamentele de debarcare pentru Krasnodar. Apoi vom avea nevoie de sute de bucăți ca sa completam inconjurarea de la Rostov pe Don. Saur 2 ar fi prea puține, și n-am avea interoperabilitate.

  35. Păi, dacă tot sunt făcute, trebuie să fie și niște proști în lumea largă ca să le și cumpere. Ca de obicei, în partea asta de lume, noi suntem de serviciu…

  36. Da plm dacă le e frica la romani ca sunt sachendhand sa verifice pe Carvertical ce dracu…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger