AcasăNewsNe asteapta un nou potop pana in 2060

Ne asteapta un nou potop pana in 2060

Schimbarile climatice vor provoca inundatii la nivel global

Pana in anul 2060, peste un miliard de locuitori din zonele costiere vor fi expuse la riscul unor inundatii catastrofale cauzate de cresterea nivelului marilor, mareilor si conditii meteorologice extreme, se arata intr-un raport al organizatiei britanice Christian Aid.

Schimbarile climatice vor provoca inundatii la nivel global

Potrivit acestui raport, regiunile costiere ale Statelor Unite, Indiei, Chinei si cele din Bangladesh vor fi expuse celor mai mari riscuri. Printre orasele indiene cele mai expuse se afla Calcutta si Mumbai, cu cei 14 milioane si, respectiv, 11,4 milioane de locuitori, informeaza Ria Novosti. Cele mai mari orase din Japonia, Indonezia, Egipt, Coasta de Fildes si din Nigeria se vor afla in fata pericolului unor inundatii masive, la fel ca orase mai mici din Asia, Africa si din America de Sud, se arata in raportul amintit, care a fost elaborat cu ajutorul Grupului de exerti interguvernamentali cu privire la evolutia climatului. Cele 20 de orasele care risca sa sufere cele mai mari pierderi financiare se afla in Statele Unite si in China. Grupul de risc cuprinde orase ca Shanghai si Guangzhou, in China, Ho Si Min, in Vietnam, Bangkok, in Thailanda si Miami, in Statele Unite.

Pierderi umane si financiare majore

Specialistii au estimat ca Miami va fi cel mai afectat oras de furia apelor. ”Din New Orleans (SUA) si pana in Dacca (Bangladesh), cele mai vulnerabile vor fi orasele cele mai sarace unde infrastructura este deficitara si unde lipsesc sisteme de securitate sociala si financiara ce ar putea sa le sprijine”, a declarat pentru BBC autorul raportului, Alison Doig. Potrivit acesteia, aceste date ar trebui sa serveasca drept semnal de alarma in ajunul Summit-ului mondial al actiunilor umanitare, care se va tine in perioada 23-24 mai la Istanbul. Cresterea numarului zonelor costiere locuite si schimbarile climatice vor antrena ”pierderi umane si financiare majore, daca nu actionam”, a prevenit Alison Doig. Prioritatea, estimeaza specialistii, trebuie sa fie reducerea emisiilor de dioxid de carbon si trecerea de la combustibili fosili la surse de energie cu slab continut de carbon. Raportul face un apel la organizatiile internationale sa contribuie la lupta impotriva consecintelor fenomenelor meteo extreme, cum ar fi furtunile si inundatiile.

author avatar
National
312 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger