Cauta

Nave de razboi iraniene au intrat in Marea Mediterana

Nave de razboi iraniene au intrat sambata in Marea Mediterana dupa ce au trecut prin canalul Suez, a anuntat comandantul-sef al marinei, amiralul Habibollah Sayyari, citat de agentia oficiala IRNA.

Aceasta manevra militara survine in timp ce tensiunile cu Israelul sunt la cel mai inalt nivel din cauza crizei nucleare si a recentelor atacuri antiisraeliene din India si Thailanda, relateaza AFP. Statul evreu a anuntat ca va supraveghea „indeaproape” aceasta operatiune, cea de-a doua de acest tip de la Revolutia Islamica din 1979, ultima datand din februarie 2011.

Sayyari nu a oferit detalii despre numarul, natura sau misiunea navelor care participa la aceasta operatiune, limitandu-se sa afirme ca aceasta vizeaza in special sa „demonstreze puterea Republicii Islamice Iran”. Navele in cauza ar putea fi distrugatorul Shahid Qandi si nava de sustinere si alimentare Kharg, despre care presa iraniana a anuntat la inceputul lui februarie ca a facut o escala de mai multe zile in portul saudit Jeddah, de la Marea Rosie.

Cu ocazia primei misiuni iraniene in Marea Mediterana in februarie 2011, doua nave – Kharg si fregata Alvand – au mers in Siria pentru o escala in portul Lattakia, dupa care s-au intors in Marea Rosie si Iran. Aceasta prima trecere a navelor de razboi iraniene prin canalul Suez din 1979 a provocat reactii vehemente din partea Israelului, care le-a calificat drept „provocare” si si-a plasat marina in stare de alerta.

Statele Unite au lansat la randul lor un avertisment navelor iraniene, cerandu-le sa se „conformeze legilor internationale si sa nu intreprinda nicio actiune care ar putea compromite securitatea”. „Urmarim indeaproape deplasarea a doua nave pentru a verifica daca acestea se apropie de coastele israeliene”, a afirmat sambata un oficial din cadrul Ministerului israelian de Externe, fara alte comentarii.

Noua misiune iraniana in Marea Mediterana are loc in timp ce relatiile dintre Israel si Iran sunt din ce in ce mai tensionate, din cauza crizei din jurul programului nuclear iranian si a recentelor atentate antiisraeliene din India si Thailanda, atribuite de statul evreu Teheranului. Puterile occidentale si Israelul suspecteaza Iranul ca vrea sa fabrice arma atomica sub acoperirea unui program nuclear civil, ceea ce acesta din urma dezminte categoric.

 

Ultimele stiri

  • De ce continuă să moară elitele lui Putin?
  • Reforma serviciilor de informații din SUA sau lupta lui Donald Trump cu ”deep state” (II)
  • Imagini incredibile! O furtună puternică a făcut prăpăd în Sinaia. Vijelia a luat pe sus acoperișuri și a doborât mai mulți copaci – FOTO/VIDEO
  • COTAR acuză: ASF închide ochii în fața unui nou faliment pe piața polițelor RCA, iar ANAF controlează doar firmele care au capital românesc
  • „Pe drumul gustului”, o declarație de război împotriva prostituării televiziunii culinare
  • În 2025, unii mai poartă mască, iar alții încă trimit pornache pe whatsapp
  • La 15 ani, un elev clujean uimește lumea științifică cu o stație care „analizează atmosfera”. Performanțele l-au recomandat pentru campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
  • PE relaxează regulile privind stocurile de gaze. Ion Sterian: „Este un lucru bun pentru România”
  • Detoxifierea hormonală: Ce înseamnă și de ce este tot mai populară în rândul femeilor?
  • VIDEO. Călin Georgescu a mers să semneze controlul judiciar: „A venit vremea ca românii să-și revendice suveranitatea, să-și decidă singuri viitorul”
  • Exit mobile version