Mai multe tari vor contribui la infiintarea celui mai puternic dispozitiv al Aliantei Nord Atlantice care va fi desfasurat la frontierele rusesti dupa Razboiul Rece. Sapte state NATO vor trimite trupe in Romania, a anuntat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
Mai multe tari membre NATO ”si-au anuntat vointa de a contribui la intarirea prezentei Aliantei in regiunea Marii Negre, pe sol, apa si in aer, printre care Canada, Germania, Olanda, Polonia, Turcia si SUA”, a anuntat Stoltenberg, dupa reuniunea ministrilor Apararii din blocul Aliantei, care a avut loc la Bruxelles. 17 tari aliate vor furniza militari pentru a forma patru batalioane de cate 1000 de oameni fiecare, care vor fi trimise in Letonia, Lituania, Estonia si Polonia, la inceputul anului viitor. Acestea vor fi comandate de SUA, Marea Britanie, Canada si Germania, in timp ce tari ca Romania, Franta, Polonia, Albania si Croatia vor trimite forte. In Polonia, Romania si Marea Britanie se vor alatura batalionului comandat de SUA.
Gata de lupta
De partea sa, Londra va furniza avioane de vanatoare Eurofighter Typhoon, anul viitor, pentru ”garantarea securitatii flancului sud-est al NATO, avioane care vor fi detasate la Baza aeriana Mihail Kogalniceanu. Washington a anuntat ca va furniza batalioanelor amintite tancuri si munitii. Batalioane ”solide, multinationale, gata de lupta”, a anuntat Stoltenberg. Proiectul de desfasurare a acestora in flancul estic va fi finalizat in cadrul unei noi reuniuni a ministrilor Apararii din tarile NATO, care va avea loc in februarie 2017. Daca NATO percepe Rusia ca o amenintare, Moscova a reiterat acuzatii potrivit carora Alianta ”isi concentreaza eforturile pentru descurajarea unei amenintari care nu exista”. La inceputul lunii septembrie, Vladimir Putin a calificat drept ”delirante” temerile cu privire la un eventual atac al Rusiei impotriva tarilor baltice. In cadrul summit-ului de la Varsovia, in iulie, NATO a decis sa-si intareasca prezenta in zona Marii Negre. Organizatia a dat asigurari ca este vorba de un ”raspuns in fata capacitatilor militare crescande ale Rusiei”.