AcasăNewsNATO si UE strang randurile in fata agresivitatii Rusiei si a pericolului...

NATO si UE strang randurile in fata agresivitatii Rusiei si a pericolului jihadist

Alianta Nord Atlantica si Uniunea Europeana, confruntate cu o Rusie agresiva si cu amenintarea jihadista, urmaresc sa-si amelioreze cooperarea, in special in materie de informatii.

Anuntul a fost facuta ieri, la reuniunea ministrilor de Externe ai tarilor NATO de la Antalya, de catre seful diplomatiei europene, Federica Mogherini. ”Suntem inconjurati de provocari care ne unesc, suntem naturi diferite dar impartasim aceleasi valori”, a spus Mogherini. UE si NATO au 22 de state membre in comun. ”Vom discuta diferite crize care ne inconjoara: in est avem situatia din Ucraina si tensiunile cu Rusia”, a spus aceasta. ”In est, avem  o Rusie din ce in ce mai agresiva care utilizeaza forta pentru a schimba frontiere si a intimida vecinii sai. In sud, tulburari si extremismul violent au atins cote inimaginabile pentru timpurile moderne”, a descris secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, arata AFP. El a detaliat raspunsurile aduse de catre Alianta pentru ameliorarea ”apararii colective”, intarindu-si prezenta inest si mentinand brigazi, incepand cu anul viitor, de forta reactiva, intre care anumite unitati vor putea fi deplasate in 48 de ore in caz de criza. ”Vom ameliora capacitatea de raspuns si de descurajare a amenintarilor hibride”, a precizat Stoltenberg. NATO acuza Rusia ca a recurs la tactici ”hibride” pentru a ”destabiliza Ucraina”, combinand mijloace militare clasice cu actiuni secrete in domeniul civil, cum sunt cyberatacurile, propaganda, dezinformarea, agitarea minoritatilor, intreruperea alimentarii cu gaz si masuri de retorsiune economica. Anexarea Crimeei este frecvent data ca exemplu in acest sens de catre NATO. ”Ceea ce este important pentru noi este coordonarea intensa la toate nivelurile, in special in ce priveste partajarea de informatii asupra tuturor amenintarilor la care vom face fata”, a indicat Federica Mogherini. Pentru NATO este imperativa ameliorarea capacitatilor sale de intelegere si evaluare in caz de tensiuni  subite in cadrul si langa frontierele sale. Canalele de informatii din societatea civila si contactele oficiale non-militare ale UE pot contribui la aceasta, potrivit unui diplomat prezent la conferinta.

Stoltenberg: Consolidare fara precedent a Aliantei  dupa Razboiul Rece

Alianta Nord Atlantica se pregateste de o intarire fara precedent dupa Razboiul Rece a capacitatilor sale, potrivit secretarului general Jens Stoltenberg, subiect discutat la summit-ul de la Antalya. Referindu-se la provocarile de securitate pentru NATO, Stoltenberg a declarat ca alianta trebuie sa-si adapteze strategia la conditiile existente si sa ”procedeze la cea mai importanta intarire dupa Razboiul Rece”. ”Vom examina masurile pentru a face fata razboiurilor hibride. Ne vom sustine in acelasi timp vecinii, pentru ca sunt instabili, ceea ce constituie o amenintare pentru noi”, a indicat Stoltenberg.

Porosenko: Vom recuceri aeroportul din Donetk! John Kerry: Gandeste-te de doua ori inainte!

Secretarul de stat american John Kerry l-a avertizat pe presedintele ucrainean cu privire la promisiunile sale de a (re)prelua controlul aeroportului din Donetk. Luni, Porosenko a declarat ”Nu am niciun dubiu, vom elibera aeroportul pentru ca este teritoriul nostru si il vom reconstrui. Declaratii care nu au fost pe gustul administratiei Obama.  John Kerry le-a condamnat, subliniind ca pun ”in pericol acodrurile de la Minsk”. ”Daca presedintele Porosenko preconizeaza utilizarea fortei la ora actuala, il sfatuim insistent sa se gandeasca de doua ori inainte de se angaja in acest tip de activitate”, a spus Kerry intr-o conferinta de presa.

Ucraina poate conta pe NATO

Ucraina poate conta pe NATO. Alianta atlantica este pregatita sa ajute Ucraina dar nu si sa o primeasca in randurile ei, a declarat Jens Stoltenberg la reuniunea de la Antalya, informeaza RIA Novosti. Cooperarea NATO-Ucraina prevede modernizarea fortelor armate, perfectionarea militarilor ucraineni si altele. Expertii insa apreciaza ca Ucraina nu va putea pretinde o aderare la NATO in cursul urmatorilor 20 de ani din cauza multor criterii de indeplinit, inclusive a litigiilor teritoriale.

 

 

author avatar
Tudor Borcea
202 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger