AcasăNewsNATO roagă Rusia să-și distrugă noua rachetă de război

NATO roagă Rusia să-și distrugă noua rachetă de război

Miniştrii Apărării statelor NATO discută miercuri măsurile de luat în cazul în care Moscova îşi va păstra sistemul de rachete care ar permite Rusiei să lanseze atacuri nucleare asupra Europei.

Sursa foto Twitter

Statele Unite (SUA) şi aliaţii săi din NATO doresc ca Rusia să îşi distrugă racheta de croazieră 9M729/SSC-8, lucru refuzat de Moscova până în prezent. Rusia neagă că racheta ar încălca tratatul nuclear semnat în 1987 – așa cum e acuzată – şi a acuzat Washingtonul că doreşte o cursă a înarmării.

„Facem apel la Rusia să aleagă calea responsabilă, însă nu vedem niciun indiciu că Rusia intenţionează să facă acest lucru. Va trebui să răspundem”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care n-a dat alte amănunte. Însă diplomaţii au declarat că se va lua în considerare creşterea numărului de zboruri al avioanelor militare americane care pot transporta focoase nucleare deasupra Europei şi repoziţionarea rachetelor maritime ale SUA.

Dacă nu se va ajunge la un acord, SUA au informat că se vor retrage din tratat pe 2 august, înlăturând astfel limitele pentru a dezvolta rachete de rază intermediară cu capacităţi nucleare.

Ambasadoarea SUA la NATO, Kay Bailey Hutchison a declarat că Washingtonul ia în calcul momentan un răspuns cu arme convenţionale, nu cu unele nucleare. Desfăşurarea unor rachete americane în Europa de Est, în apropierea frontierei Rusiei, ar putea arunca lumea într-o criză comparabilă celei din 1962, când sovieticii au instalat rachete în Cuba, a declarat adjunctul ministrului rus de Externe, Serghei Riabkov.

„Dacă ajungem la desfăşurarea la sol a unor asemenea sisteme (de rachete americane), asta nu va face decât să complice situaţia şi să antreneze o escaladare care nu trebuie să depăşească anumite limite”, a declarat luni Riabkov, citat de  agenţia rusă de presă RIA Novosti. „Ne putem afla într-o situaţie de criză, nu doar comparabilă cu cea din anii ’80, ci apropiată din Caraibe” din 1962, a avertizat el, referindu-se la Criza rachetelor din Cuba care a adus omenirea, în vremea lui Kennedy și a lui Hrusciov, lumea la un fir de păr de distrugere nucleară.

author avatar
Filip-Mihael Bodoc