AcasăNewsNATO isi modifica relatiile cu Rusia pe fondul conflictului din Ucraina

NATO isi modifica relatiile cu Rusia pe fondul conflictului din Ucraina

Un ofiter ucrainean prezinta arma unuia din cei doi militari rusi

Alianta trebuie sa-si actualizeze o parte din conceptul sau strategic privind Relatiile cu Rusia, in contextul situatiei din estul Ucrainei, a aanuntat, la Budapesta, Alexander Vershbow, secretar general adjunct al NATO.

Un ofiter ucrainean prezinta arma unuia din cei doi militari rusi

”Exista o nevoie clara de a actualiza descrierea relatiilor cu Rusia (in conceptul strategic al Aliantei), a declarat, luni,  Vershbow, in cursul unei sesiuni a Adunarii Parlamentare NATO din Budapesta. Aceasta declaratie survine  dupa anuntul recent al Aliantei Nord Atlantice cu privire la intentia sa de a restabili linii de comunicatie directe cu Moscova, informeaza RIA Novosti. Conceptul strategic este un document oficial NATO care defineste obiectivele militare si politice ale organizatiei tinand cont de contextul politico-militar international. Relatiile intre NATO si Rusia traverseaza o perioada de criza de la inceputul conflictului din Ucraina. NATO a suspendat cooperarea militara cu Moscova in 1 aprilie 2014. In noiembrie, Alexander Vershbow l-a acuzat pe Vladimir Putin ca duce o politica de neo-revizionism sovietic pe care a comparat-o cu excesele la care se dedau jihadistii gruparii Statul Islamic. Moscova reproseaza NATO ca urmareste politica sa de extindere a Aliantei, in ciuda promisiunilor facute de americani, in 1990, via secretarul de stat James Baker, ca NATO nu se va extinde in tarile din estul Europei.

Implementarea  acordurilor de la Minsk: SUA nu participa dar se baga

Dupa o linie directa cu Moscova, Alexander Vershbow anunta si o modificare a conceptului strategic al Aliantei

Statele Unite, care nu fac parte din cvartetul ”Normandie” (Ucraina, Rusia, Germania, Franta) vor influenta partile aflate in conflict pentru a putea fi asigurata respectarea acordurilor de la Minsk, a declarat, la Moscova, subsecretarul de stat american, Victoria Nuland. ”Nu vom participa direct la discutii in cadrul formatului Normandie. Dar vom continua sa influentam pe un plan pozitiv partile aflate in conflict”, a indicat Nuland in fata jurnalistilor, indicand preocuparea SUA ca cele patru parti sa participe la negocierile grupurilor de lucru. ”Vom incita toate partile sa participe la un dialog direct pentru a realiza toate aspectele intelegerilor de la Minsk-economice, politice si umanitare”, a indicat Victoria Nuland.

Soldatii rusi capturati in Ucraina vor fi judecati pentru acte teroriste

Doi soldati rusi, prezentati de Kiev ca sergentul Alexandrov si capitanul Erofeiev, capturati in apropiere de Lugansk si acuzati ca apartin fortelor speciale rusesti, vor fi judecati pentru acte de terorism, potrivit autoritatilor ucrainene. Cei doi au fost raniti, duminica, si se afla intr-un spital militar din Kiev, a precizat seful Statului Major ucrainean, Viktor Mujenko, care i-a invitat pe reprezentantii OSCE sa-I viziteze, indica AFP. ”Cetatenii rusi Alexandr Alexandrov si Evgheni Erofeiev nu mai faceau parte din fortele armate ruse in momentul capturarii lor”, a declarat Ministerul Apararii rus. Este a doua oara cand Kievul anunta public capturarea unor militari rusi in estul Ucrainei.

Armata rusa va primi sute de drone pana in 2025

Sute de drone de diferite tipuri construite din materiale autohtone si potrivit celor mai noi standarde vor echipa fortele armate rusesti pana in 2025, a anuntat pentru agentia Sputnik un responsabil al Consortiumului unit al constructiilor de instrumente de precizie (OPK). El a precizat ca majoritatea dronelor vor avea raza scurta de actiune, in special ”pentru operatiuni tactice”. Accentul va fi pus pe tehnologii, materiale compozite si o cat mai mica semnatura radar in tot spectrul electromagnetic, a indicat interlocutorul.

 

author avatar
Tudor Borcea
205 afisari
Zenville

Ultimele știri

Din aliaţi, duşmani? Nicolae Ciucă a anunţat ce s-ar putea întâmpla între el şi Marcel Ciolacu la alegerile prezidenţiale 2024

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, susține că trebuie găsită cea mai bună soluție pentru problemele actuale din România.Asta ar însemna, conform liderului liberal, inclusiv o...

Vânt puternic în mai multe zone din țară. Avertizare de la ANM – HARTA/Cum va fi vremea în București

Vântul va avea intensificări, vineri, în cea mai mare parte a țării. Rafalele vor fi mai puternice la munte, în zona înaltă. Meteorologii au...
proger