AcasăNewsNATO, în moarte cerebrală

NATO, în moarte cerebrală

„Suntem pe punctul de a asista la moartea cerebrală a NATO”, a avertizat Emmanuel Macron. Corect, după 70 de ani de la înfiinţare, pe cine mai apără Alianţa Nord-Atlantică în contextul conflictului făţiş între cei doi mari membri – SUA şi Turcia – de care profită şi câştigă maşinăria militară a Rusiei.

 

„Trebuie clarificat acum care sunt obiectivele strategice ale NATO. Nu există nicio coordonare a deciziei strategice a SUA cu partenerii din Alianţă şi asistăm la o agresiune desfăşurată de un alt partener din NATO, Turcia, într-o zonă unde sunt în joc interesele noastre, fără coordonare. Ceea ce se întâmplă este o problemă enormă pentru NATO. „Ce va însemna Articolul 5 mâine? Dacă regimul lui Bashar al-Assad decide să răspundă Turciei, asta înseamnă că noi ne vom implica? Este o reală întrebare. Ne-am angajat pentru a lupta împotriva Stat Islasmic. Paradoxul  e că decizia americană şi ofensiva turcă în cele două cazuri au acelaşi rezultat: sacrificarea partenerilor noştri pe teren care s-au luptat împotriva SI, Forţele Democrate Kurde (FDS)”, a declarat preşedintele francez pentru săptămânalul The Economist. Viitorul summit al Alianţei Nord-Atlantice va avea loc la Londra la începutul lunii decembrie, însă Macron pune sub semnul întrebării  viitorul  Articol 5 al Tratatului, care  prevede o solidaritate militară între membrii Alianţei dacă vreunul dintre ei este atacat, şi pledează din nou în favoarea unei armate europene adevărate –iarăşi corect:  “Europa apărării să fie esenţială – o Europă care trebuie să se doteze cu o autonomie strategică şi în privinţa capacităţilor pe plan militar şi, pe de altă parte, să fie nevoie de redeschiderea dialogului strategic cu Rusia, fără naivitate, lucru care va lua timp. Europa va dispărea dacă nu se gândeşte la sine ca o putere mondială. A uitat că a fost o comunitate, a uitat că trebuie să dobândească o autonomie strategică şi capacităţi la nivel militar. Politica americană nu ajută proiectul european, iar apariţia puterii Chinei marginalizează clar Europa”. Şi Trump este atacat dur, “preşedintele Donald Trump pune problema NATO ca un proiect comercial. După el este un proiect în care Statele Unite asigură o formă de protecţie geopolitică, dar în schimb trebuie să existe o exclusivitate comercială, adică un motiv de a cumpăra de la americani. Franţa nu a semnat pentru asta”. O retorică pe care Emmanuel Macron, singur,  o are încă de anul trecut, când avertiza că “Rusia se înarmează  la frontierele UE”, făcea   apel la apărare față de „China, Rusia și chiar față de Statele Unite ale Americii”, evocând decizia Washingtonului de a reduce implicarea SUA în apărarea Europei. Întrebarea de atunci “cine este victima principală ?” şi răspunsul “Europa şi securitatea sa”  sunt valabile şi astăzi.

Radu Jacotă

author avatar
National
525 afisari

4 COMENTARII

  1. Cam are dreptate Emanuel. Cer suspendarea Turciei din Nato si atragerea Australiei si Japoniei si Coreei de Sud in Nato ca o contrapondere.

  2. Facilitatile americane din Turcia mutate in Albania Bulgaria si Romania dupa cum urmeaza:grasutii tomahawcurile avioanele si restul de scut la noi, militarii americani si vehiculele in Albania, navele marine si submarine in Bulgaria.

  3. Aceasta este amurgul al Uniunii Europene si NATO. De ce nu sunt surprins de acest lucru? Biblia spune: „Şi [regele nordului = Rusia începând cu a doua jumătate a secolului al XIX-lea (Daniel 11:27)] se va întoarce în ţara lui cu multe bunuri [1945], iar inima lui va fi împotriva legământului sfânt [ostilitate față de creștini]. El va acţiona [mare activitate în arena internaţională] şi se va întoarce în ţara lui [dezintegrarea Pactului de la Varșovia și a Uniunii Sovietice. Un militar rus s-au întors în ţara lor]. La timpul fixat se va întoarce [cutremur economice şi geopolitice, dezintegrarea zonei euro, Uniunii Europene si NATO. Multe ţări din fostul bloc de Est va reveni în sfera de influenţă a Rusiei]” (Daniel 11:28,29a).

  4. Americanii nu tradeaza. Ar trebui sa stie deoarece au murit destui si in razboiul mare si in razboiul 2 pentru ei. Restul lumilor nu stiu daca aplica art 5, trebuie incercate prin test. Dar Franta si Germania trebuie sa se pregateasca crestin inainte de Nato caci vor fi invadate islamic de sirieni. Erdo a zis ca le da drumu la cei 2 mil. de migranti. Planul e mult mai amplu decat pricep ei.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger