Beijingul îşi extinde puterea în lume, inclusiv în zone în care ar putea intra în competiţie cu membri ai Alianţei Nord-Atlantice, spune secretarul general Jens Stoltenberg. Pare mai degrabă o constatare inevitabilă decât o reacţie de apărare. Primit pe covorul roşu în întreaga lume ca un simbol al capitalismului deplin ( Beijingul e full de bani, dar e paralel cu democraţia), desantul chinez s-a transformat într-un marş periculos, şi ecomomic şi militar.
”Nu este vorba despre o deplasare a NATO către Pacific, ci despre a răspunde faptului că China se apropie de noi, investeşte puternic în infrastructuri critice în Europa, şi-a sporit prezenţa în Arctica şi de asemenea în Africa şi în spaţiul cibernetic. Prin urmare, toate acestea arată că este important pentru NATO să ţină cont de ascensiunea Chinei, lucru pe care-l facem inclusiv lucrând îndeaproape cu partenerii noştri din regiune – Australia, Noua Zeelandă, dar şi Japonia şi Coreea de Sud”, a declarat Stoltenberg. Dacă tot vorbeşte despre aliaţii de la Antipozi, înseamnă că secretarului NATO nu i-a scăpat comentariul lui Andrew Hastie, preşedintele influentei comisii pentru securitate şi informaţii din parlamentul australian: „Dacă nu înţelegem provocarea care se află în faţa noastră, altcineva va alege în locul nostru. Suveranitatea noastră, libertăţile noastre vor fi diminuate.
Occidentul credea mai demult că liberalizarea economică va duce în mod firesc la transformarea Chinei într-o democraţie, aşa cum francezii au crezut că baricadele de oţel şi beton îi vor apăra de avansul germanilor în anii 1940, ceea ce s-a dovedit a fi o eroare catastrofală. Francezii nu au reuşit să aprecieze realist evoluţia războiului mobil, la fel cum Australia nu reuşeşte să înţeleagă cât de mobil a devenit vecinul ei autoritar”. Uşor de zis, Australia (care nu a permis ca Huawei să participe la realizarea reţelei 5G) are China drept principalul său partener comercial, iar SUA cel mai apropiat aliat strategic. Australia şi NATO au semnat un nou „acord de parteneriat întărit” vizând extinderea cooperării în regiunea Pacificului, dar Beijingul, din ce în ce mai agresiv în Marea Chinei de Sud (teste cu rachete “Guam Express”, capabile să atingă portavioanele americane, inclusiv insula Guam, unde SUA are o bază militară strategică în zonă), a avertizat Washingtonul să nu desfăşoare rachete ”la poarta sa ”.
Și? Ați cam vrea să-i atacați, hă?
Păi cam da, ca vezi doamne numai licuriciul universal are voie să tot pe oriunde!
In fata lui Nato nu poate invinge nimeni. Nu au cum.
China nu genul sa dea pericol sau sa atace.
Din cauza pozitiei pacifiste a Chinei a aparut Marele Zid ca o stavila impotriva mongolilor si tatarilor. Ce nu se contabilizeaza la al 2lea razboi e totalul de 35 de mil de chinezi omorati de niponi. Masacrul si violul celor 100.000 de chinezoaice de la Nanking apoi decapitate ramane in istoria crimelor de razboi drept cea mai malefica razbunare. Acel 35 face mai mult decat cei 3 mil evrei sau cei 20 mil de rusi morti in razboiul 2…
Nu am vazut un holocaust documentary pe tema asta sau o zi de memorat.
La Arhangelsk 2 muncitori rusi au vrut sa monteze un tub reactor la focosul explozuv al unei rachete. Tubu a fost atins s-a perforat si a tasnit in depozit explozand. Orasul a terminat deja toata sarea iodata din magazine… Trebuie vazut unde se indreapta noru.
Nato sa vada umde e noru sa nu ne parleasca flocii.