AcasăNewsNATO face exercitii militare in Marea Baltica. Urmeaza saptamani critice in Europa

NATO face exercitii militare in Marea Baltica. Urmeaza saptamani critice in Europa

NATO isi mobilizeaza trupe in coastele Rusiei

NATO a anuntat lansarea unui exercitiu naval la Marea Baltica, la care participa 18 state membre si nemembre ale Aliantei Nord-Atlantice, dar fara participarea Rusiei.

Presedintele rus, Vladimir Putin, are de ales in urmatoarele saptamani, daca vrea sa fie un mare lider regional sau o putere mondiala.

NATO isi mobilizeaza trupe in coastele Rusiei

Alianta isi consolideaza fortele

In urma suspendarii oricarei cooperari civile si militare cu Rusia, exercitiul NATO se poate transforma intr-o intarire a trupelor Aliantei in coastele Rusiei. Exercitiul implica mobilizarea unor nave militare, submarine, avioane si elicoptere, o adevarata „forta rapida de actiune”. Sau de „reactiune” la ceea ce va decide Putin ca trebuie sa faca in urmatoarea perioada. Timpul nu lucreaza in favoarea Rusiei, nefiind prea generos, exercitiile urmand sa se desfasoare pana la 23 mai, din portul Gdynia, in nordul Poloniei. Rusia nu a fost invitata „in urma deciziei NATO, luna trecuta, de suspendare a oricarei cooperari cu aceasta tara, ca raspuns la incalcarea de catre Moscova a dreptului international si a principiilor fundamentale care stau la baza parteneriatului nostru”, a declarat un reprezentant NATO.

Putin ameninta cu arme nucleare

Exercitiile vor avea acoperire in Ucraina, Republica Moldova, Bulgaria, Polonia, posibil sa se intinda pana in iunie, iulie, in functie de„ rezultate”. Daca Putin va lasa Alianta sa-si consolideze fortele in regiune, este posibil sa piarda „cartea Ucraina”, cu tot cu Crimeea. Santajul cu inchiderea robinetului de gaz este favorabil intaririi petrodolarului, asa ca anuntul Kremlinului ca va opri fluxul de gaze trezeste suspiciunea unei intelegeri cu SUA. Insa, Putin a fost foarte clar in alta privinta, anume ca nu va ezita sa foloseasca armele nucleare impotriva „unor forte conventionale care vin asupra Rusiei”. Mai ramane de definit ce inseamna asupra Rusiei. Adica si asupra Ucrainei de Est si Crimeii, care „s-au alipit” la maica?!

author avatar
Adina Mutar
330 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger