AcasăNewsNATO catre Putin: Suntem pregatiti

NATO catre Putin: Suntem pregatiti

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO: Alianta este gata sa-si apere toti aliatii impotriva tuturor amenintarilor

Tarile europene care accepta amplasarea pe teritoriul lor de rachete strategice americane „vor trebui sa inteleaga ca se gasesc pe un teritoriu sub amenintarea unei eventuale riposte”, a amenintat, miercuri,  Vladimir Putin. La nici 24 de ore dupa declaratia liderului de la Kremlin, Alianta Nord Atlantica a inceput uriasul exercitiu ”Trident Juncture 18”.

Jens Stoltenberg secretarul general al NATO Alianta este gata sa si apere toti aliatii impotriva tuturor amenintarilor

Startul celor mai mari manevre NATO dupa Razboiul Rece a fost dat ieri in Norvegia. Un mod de a reaminti Rusiei solidaritatea aliatilor in ciuda indoielilor insuflate de Donald Trump. 50.000 de militari, 10.000 de vehicule, 65 de nave si 250 de aeronave din 31 de tari iau parte la exercitiul Trident Juncture 18. Scopul: antrenarea Aliantei pentru a veni in ajutorul unuia dintre membrii sai in caz de agresiune. „Mediul de securitate in Europa s-a deteriorat semnificativ in ultimii ani”, a subliniat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.”Trident Juncture trimite un mesaj clar natiunilor noastre si oricarui adversar potential: NATO nu cauta confruntarea, dar este gata sa-si apere toti aliatii impotriva tuturor amenintarilor”, a declarat acesta. Chiar daca acest ”adversar potential” nu a fost desemnat oficial, Rusia a fost ca si subinteleasa, in conditiile in care Moscova nu pierde nici un prilej in a-si etala forta militara. Mai ales ca imparte cu Norvegia o frontiera de 198 kilometri, in nordul indepartat. In septembrie, Rusia a desfasurat cele mai mari manevre din istoria sa in Orientul Indepartat.

Exercitiu antirus

Ambasada rusa din Oslo a reactionat declarand ca vede in Trident Juncture un exercitiu ”antirus”: ”O asemenea activitate pare provocatoare chiar daca cineva incearca sa o justifice cu scopuri pur defensive”. De mai multe luni Moscova isi arata iritarea fata de consolidarea prezentei militare occidentale in regiune, denumite de catre ministerul rus de Externe drept ”actiuni iresponsabile ce duc la destabilizare si cresterea tensiunilor”. Tensiuni alimentate si de anuntul recent al lui Donald Trump in legatura cu retragerea SUA din  Tratatul privind fortele nucleare intermediare, in vigoare din 1987. Reprosand Rusiei ca dezvolta o noua racheta, SSC-8, Trump a amenintat ca va creste arsenalul nuclear al tarii sale.

Articolul 5 confirmat?

Daca Trump merge pe schema ”una calda, alta rece” privind angajamentele SUA fata de NATO, in special privind articolul 5 si a obligatiilor de aparare colectiva, armata americana participa la Trident Juncture cu cel mai mare contingent: peste 14.000 de militari si un important grup aeronaval. „Noi ne antrenam in Norvegia, dar bineinteles ca lectiile invatate (…) din Trident Juncture sunt pertinente si pentru alte tari”, a notat Stoltenberg. Marti, patru militari americani au fost raniti usor in coliziunea unor camioane incarcate cu echipament.
In afara de cele 29 de tari membre ale Aliantei, la manevre, care se desfasoara pana pe 7 noiembrie, participa si Suedia si Finlanda. Doi observatori rusi si doi din Belarus au fost invitati. Stoltenberg si-a exprimat speranta ca Rusia „va evita orice comportament periculos”.

author avatar
Tudor Borcea
209 afisari

1 COMENTARIU

  1. Eu vreau sa multumesc lui Putin ca acum 2 ani a fost de acord cu infiintarea cimitirelor de soldati romani, atumci min de extetne a inmormantat cu slujba 70 de soldati,. Acum 2 zile profitand de generozitatea rusa au mai fost inmormsntati 400 de soldati la 30 km de Stalingrad. Urmeaza in viitorul apropiat procesiunea a 4000 de soldati romani.Bolsevicii pe cat inaintau distrugeau toate crucile din cimitire… Dummezeu sa-i ierte. Despre teama lui Putin. E de retinut ca Rusia oricat ar vrea nu mai este o superputere militara, Rusia ramane cam la un sfert din forta militara a Sua. Si cam asa sta si ca modernizare a armatei. Asta fara sa mai alaturam cele 27 de state pe langa Sua care nu sunt super puteri sau puteri armate dar au atuuri:Romania in vanatori de munte, Franta in legionari ai onorii, italienii in paza de coasta etc britanicii in trupe speciale. Deci nu ai ce face in fata acestei hipersuperforte militare. Parerea mea ca Putin vrea sa arate lumii ca e ca in 80…Nu e, atunci controla jumate de continent si era o armata moderna acum romanii au intrecut rusii in prosperitate. Deci cred ca Putin trebuie sa lupte pt prosperitatea rușilor si nu sa fuga dupa cai verzi pe pereți de pe vremea lui Hrusciov…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger