AcasăNewsNATO avertizeaza Phenianul cu un raspuns mondial

NATO avertizeaza Phenianul cu un raspuns mondial

NATO Secretary General Jens Stoltenberg speaks during a press conference with chairman of the Presidency of Bosnia Herzegovina at the NATO headquarters in Brussels on November 9, 2016. / AFP PHOTO / THIERRY CHARLIERTHIERRY CHARLIER/AFP/Getty Images

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a denuntat ieri multiplicarea testelor nucleare si a rachetelor balistice ale Coreei de Nord care reprezinta ”o amenintare globala”.

”Atitudinea nesabuita a Coreei de Nord reprezinta o amenintare la adresa intregii lumi, care necesita un raspuns mondial pe masura, ceea ce include bineinteles si NATO”, a declarat Stoltenberg la BBC, in cadrul emisiunii politice duminicale The Andrew Marr Show. ”Ii cerem Coreei de Nord sa-si abandoneze programele nucleare, programele balistice si sa se abtina sa mai procedeze la alte teste pentru ca este vorba de o violare flagranta a mai multor rezolutii de securitate ale ONU si de o amenintare la adresa pacii si stabilitatii”, a adagurat secretarul general al Aliantei Nord Atlantice. Intrebat daca un atac nord-coreean contra teritoriului insulei americane din Guam (Pacific) ar activa Articolul 5 din tratatul NATO (care stipuleaza ca un atac impotriva unei tari membre a Aliantei este considerat ca un atac asupra tuturor membrilor sai), Jens Stoltenberg a refuzat sa ”speculeze” pe aceste consideratii. ”La ora actuala ne concentram la modul cum putem contribui la o solutionare pasnica a conflictului”, a declarat el. Pe de alta parte, in timp ce la ONU se pregatea ieri votul pentru noi sanctiuni impotriva Coreei de Nord, directorul adjunct al departamentului european al MAE nord-coreean, Ri Tok-son, a criticat Occidentul, in special Franta, dupa ce au estimat ca ambitiile nucleare ale Phenianului sunt o amenintare si pentru Europa. ”Daca armele nucleare sunt asa de rele, atunci Franta ar trebui sa le abandoneze pentru ca nu se afla sub nici o amenintare nucleara”, a spus Ri Tok-son.

author avatar
Tudor Borcea
71 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger