Cauta

Nationalistii ucraineni ii cer presedintelui Petro Porosenko sa renunte la acordurile de la Minsk

Radicalistii miscarii Pravy Sektor (Sectorul de dreapta) au cerut autoritatilor ucrainene sa renunte la acordurile de incetare a focului, informeaza RIA Novosti.

Dreapta vrea sa recucereasca teritoriile ocupate si nu da doi bani pe armistitii

Intr-o declaratie a grupului nationalist, Pravy Sektor cere autoritatilor sa ”renunte la acordurile de la Minsk” dar si ”reluarea ofensivei pentru eliberarea teritoriilor ocupate”, si ”pedepsirea criminalilor de stat din epoca Ianukovici”. In plus, ”procedarea la masuri anticoruptie reale”. Miscarea Pravy Sektor reuneste nationalisti radicali ucraineni. In ianuarie si februarie 2014, membri sai au participat la confruntarile dintre politie si ocupantii cladirilor administrative la Kiev si in alte orase, urmare a contestatiilor populare care au dus la inlaturarea de la putere a fostului presedinte Viktor Ianukovici. Parvy Sektor a luat parte si la luptele cu brigazile independente ale ”republicilor populare” din Donetk si Lugansk. In noiembrie 2014, Curtea Suprema a Rusiei a plasat Parvy Sektor pe lista organizatiilor teroriste iar liderul sau, Dmitri Iaros, face obiectul unor urmariri penale in Rusia pentru apel la activitati ”teroriste”.

UE prelungeste cu sase luni sanctiunile impotriva Moscovei

Sefii diplomatiilor UE au prelungit, ieri, pana in ianuarie 2016, sanctiunile economice impotriva Rusiei, pentru implicarea in conflictul ucrainean. La ora actuala, sanctiunile, care lovesc sectoare importante ale economiei rusesti, vor expira la sfarsitul lunii viitoare. Ele vor fi prelungite ”pana cand Rusia isi va indeplini obligatiile in temeiul acordurilor de la Minsk”, a precizat ministrul de Externe britanic, Philip Hammond. Ultimul acord de la Minsk, semnat in februarie, prevede masuri progresive pana la sfarsitul anului pentru a pune capat conflictului intre separatistii prorusi si Kiev. Chiar daca armistitiul este global respectat, la inceputul acestei luni s-au inregistrat noi valuri de violenta din partea ambelor parti. Decretate in 29 iulie 2014 si innasprite in septembrie, sanctiunile contribuie la dificultatile economice ale Rusiei fara insa sa schimbe atitudinea presedintelui Vladimir Putin.

Rusia: Ucraina refuza dialogul cu Donbas

Porosenko

Seful administratiei prezidentiale ruse, Serghei Ivanov, si secretarul Consiliului de securitate, Nikolai Patrucev, au evocat in doua interviuri relatiile Rusiei cu SUA si problema ucraineana, relateaza Russia Today. ”Nici un conflict nu poate fi rezolvat daca partile nu se aseaza la masa negocierilor. Iar Ucraina refuza contactul direct cu Donbas”, a declarat Ivanov. Nikolai Patrucev a indicat ca SUA sunt la originea ”loviturii de stat” din Ucraina, un ”proiect de destabilizare a Ucrainei care vizeaza, de fapt, slabirea Rusiei”. In alta ordine de idei,  Serghei Ivanov a calificat drept ”absurda” acuzatia de agresivitate militara indreptata impotriva Rusiei, in speta posibilitatea de a ”ataca NATO”, mai concret tarile baltice. Ivanov a amintit ca bugetele militare ale l NATO si Rusiei ”sunt incomparabile”: ”cum ai compara un hipopotam cu o pisica”. El a adaugat ca extensia infrastructurii militare NATO in Europa de Est si dezvoltarea de sisteme antiracheta in Romania, Bulgaria si Polonia sunt considerate de Moscova drept o crestere a amenintarii la propria securitate.

Explozii la doua filiale Sberbank din Kiev

In noaptea de duminica spre luni, explozii s-au facut auzite in apropierea a doua sucursale ale bancii rusesti Sberbank in Kiev. Potrivit agentiei Unian, exploziile au avut loc aproape simultan. Nu s-au inregistrat raniti, ci doar pagube materiale. Potrivit Sputnik, politia din Kiev a deschis o ancheta pentru ”huliganism”. Filialele Sberbank din Kiev au fost tinta mai multor atacuri in 2014-2015. Sberbank este cea mai mare banca din  Europa orientala si a treia din Europa in materie de capitalizare.

Open Sky: Inspectie tripartita deasupra Rusiei

Inspectori suedezi, germani si ucraineni vor survola Rusia pana joi, in cadrul Tratatului international Open Sky, la bordul unui aparat Saab 340B, infomreaza Sputnik, citandu-l pe directorul Centrului national pentru diminuarea amenintarii nucleare, Serghei Rijkov. Specialisti rusi vor participa la aceste zboruri de inspectie. Tratatul urmareste cresterea transparentei intre statele semnatare in domeniul activitatilor militare si controlului de armament, instaurand un regim de liber survol al teritoriilor diferitelor state parti ale tratatului.

OSCE constata o ameliorare a situatiei in Donbas

Situatia din sud-estul Ucrainei s-a imbunatatit in raport cu cea existenta acum sase luni, a declarat presedintele OSCE, ministrul sarb de Externe Ivica Dacic. ”Razboiul a fost oprit, au fost violari ale armistitiului dar au reprezentat exceptii”, a indicat Dacic. OSCE este singura organizatie internationala prezenta in zonele de conflict. Potrivit ONU, conflictul din estul Ucrainei a facut peste 6.500 de morti.

Moscova a condamnat, ieri, prelungirea sancțiunilor, estimând, într-un comunicat al ministerului de Externe, că Bruxelles este sub influența unui ”lobby rusofon”.

 

 

Ultimele stiri

  • Ursula cu Piper(ea) 
  • Să zicem NU TVA-ului! 
  • Salarii mici în România: condamnarea tinerilor la umilință pe viață
  • Conferința Webdidactica „Conștient, nu dependent – Educația, prima linie în lupta antidrog” prezintă date alarmante despre consumul de droguri în rândul elevilor
  • Pană masivă de curent în Cehia: Praga și alte regiuni, afectate. „O situație excepțională”
  • Când va afla Georgescu dacă scapă de controlul judiciar: „Sunt bucuros că dosarul meu a ajuns în instanță”/Așteptat de susținători în fața Judecătoriei- VIDEO
  • Explozie uriașă la o benzinărie din Roma: cel puțin 20 de răniți – VIDEO
  • Coldea, „șeful cel mare”: Ies la iveală detalii-bombă din rechizitoriul DNA, despre rolul-cheie al fostului numărului 2 din SRI
  • Calcul estimativ. Câți bani pierde un român cu salariu de 4.000 de lei, lună de lună, din cauza scumpirilor
  • Angajații de la casele de pensii au început protestele. „Sporul de condiții vătămătoare nu reprezintă un privilegiu”
  • Exit mobile version