AcasăNewsN-are contracandidați, dar are DUȘMANI: Șefa Înaltei Curți, Tarcea, dă-n Corbu Ilegala

N-are contracandidați, dar are DUȘMANI: Șefa Înaltei Curți, Tarcea, dă-n Corbu Ilegala

La sesiunea de întrebări, actuala șefă a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) s-a dezlănțuit, acuzând că singura candidată pentru funcția pe care o deține a încălcat legea și că participarea ei la concurs nu e una legală.

Corina Corbu, singurul candidat la conducerea Înaltei Curți, care susține la ora transmiterii știrii interviul în fața CSM, a declarat că au existat dificultăți în comunicarea Instanței Supreme cu celelalte instanțe de judecată, dar și cu anumite instituții, ceea ce a imprimat un grad de lentoare.

Dialogul de la Consiliul Suprem al Magistraturii (CSM) merită citit pentru comedia compoziției „Cristina Tarcea: Doamna președintă, permiteți-mi, vă rog să vă adresez niște întrebări, o primă întrebare se referă la următorul aspect, într-un interviu pe care l-ați dat când v-ați depus candidatura, ați declarat următoarele „Tot ce îmi doresc este ca la înalta Curte să domnească supremația legii și respectarea drepturilor omului, în acest context eu vă întreb pe dumneavoastră, ați valida vreodată prin prezența dumneavoastra sau prin votul dumneavoastr o procedură care nu respectă legea? Corina Corbu: Fără îndoială că nu îmi doresc decât să respect legea. Cristina Tarcea: Nu ați valida nici prin prezență, nici prin vot o procedură care nu respectă legea? În acest context, aș dori punctul de vedere sincer al dumneavoastră, procedura de astăzi și candidatura dumnevoastră respectă dispozițiile legale? Corina Corbu: Eu, în calitate de candidat nu cred că aș putea să îmi exprim un astfel de punct de vedere, în condițiile în care m-am înscris într-o procedură care a fost demarată de CSM. Am urmat o procedură demarată de CSM, eu consider că ea se înscrie unor dispoziții legale.

De la un moment dat, s-a implicat și doamna Lia Savonea, șefa CSM. Cristina Tarcea: Vă asumați riscul unei vulnerabilziaări al ÎCCJ prin faptul ca participați la o procedură care ar putea ridica probleme de legalitate? Lia Savonea: Nu cred că este cazul să discutăm despre legalitatea procedurilor. Candidatul răspunde întrebărilor legate de managementul instanței. Cristina Tarcea: Vreau să aflu un punct de vedere sincer. Declarația dânsei e că nu acceptă decât respectarea legii. Lia Savonea: Nu e cadrul și nu e competența candidatului să se pronunțe. Cristina Tarcea: Îmi permiteti sa continui? Lia Savonea: Nu, doamna președinte. Cristina Tarcea: Este vreun punct care îmi interzice să pun întrebări? Lia Savonea: Nu, dar este un cadru legal fixat de lege și regulament”.

După care discuția s-a întors la personajele care o începuseră: „Cristina Tarcea: Judecătorii ÎCCJ care îndeplinesc condițiile prevăzute la alin. 1 își pot depune candidaturile pentru funcția de președinte, vicepreședinte sau președinte de secție în termen de 30 de zile de la data la care funcția de președinte, vicepreședinte a devenit vacantă. Corina Corbu: Eu dacă aș avea cel mai mic sentiment dacă aș putea vulnerabiliza procedura ÎCCJ, eu nu m-aș afla aici. Cristina Tarcea: Această procedură declarată în pofida dispozițiilor legale este de natură a vulnerabiliza ÎCCJ? Corina Corbu: Eu cred că dacă această procedură este în afara legii, nu pot eu să mă pronunț în acest moment. Este o chestiune de interpretare a textului și eu cred că în alt cadru se va putea efectua. Cristina Tarcea: Nu este O chestiune de interpretare a textului. Termenii legali sunt extrem de concreți și lipsiți de echivoc. 30 de zile de la vacantarea postului. Corina Corbu: Eu cred că atâta vreme cât CSM a demarat această procedura, cred că a avut în vedere acest text”.

CSM a declanşat, la finele lunii mai, procedura de ocupare a funcţiei de preşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în condiţiile în care mandatul Cristinei Tarcea va expira în luna septembrie a acestui an.

Este pentru prima oară când decizia desemnării conducerii Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) este luată de Secția de Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, președintele României fiind exclus din procedură.

author avatar
Filip-Mihael Bodoc