AcasăNewsMusulmanii din China, obligati sa se imprieteneasca cu Partidul

Musulmanii din China, obligati sa se imprieteneasca cu Partidul

Ca pe vremea colectivizarii: minoritatilor si se baga cu forta in cap tezele presedintelui tarii si directivele partidului

In timpul unor vizite obligatorii, reprezentantii Partidului Comunist Chinez supravegheaza familiile musulmanilor uiguri si le inoculeaza un patriotism fortat.

Ca pe vremea colectivizarii minoritatilor si se baga cu forta in cap tezele presedintelui tarii si directivele partidului

Guvernul de la Beijing a trimis peste un milion de ”cadre” ale partidului in caminele musulmanilor din regiunea autonoma Xinjiang. Pe hartie, initiativa pare simpatica: programul se numeste ”Sa devenim o familie” iar in forografiile difuzate de guvern, se vad oficiali zambind alaturi de gazde. Dar gazdele nu au de ales, sunt obligati sa-i primeasca, deseori o saptamana pe luna. Odata instalati, reprezentantii partidului pun intrebari despre opiniile politice ale musulmanilor uiguri. Isi invata (a se citi obliga) gazdele limba mandarina, sa cante cat mai bine imnul national si sa organizeze ceremonii de ridicare a drapelului de stat. Potrivit Human Rights Watch, care a publicat un raport pe acest subiect, este vorba de o violare clara a vietii private si a drepturilor culturale a celor 11 milioane de membri ai acestei minoritati musulmane.

Confiscarea obiectelor religioase

Un comunicat al guvernului local din Xinjiang a explicat ca oficialii partidului sunt mandatati sa confiste orice obiect religios pe care-l gasesc in casele unde sunt trimisi. Autoritatile au invocat ”importanta strategica” a acestei initiative pentru ”mentinerea stabilitatii sociale si a securitatii”. Dar si raspandirea tezelor presedintelui Xi Jinping in randurile uigurilor. ”Ce poate fi mai invaziv pentru o familie decat vizita fortata a unui ofical pe care esti obligat sa-l gazduiesti si care spune ca asta e spre binele tau”, a denuntat Maya Wang, specialist al Chinei la Human Rights Watch. De ani buni, sub acoperirea luptei contra ”terorismului si separatismului”, guvernul chinez a pus in practica un sistem de represiune si supraveghere drastica a musulmanilor uiguri. Peste 100.000 de reprezentanti ai acestei minoritati musulmane, suspectati ca sunt disidenti, au fost plasati in tabere de ”reeducare politica” in ultimii ani. Guvernul chinez a impus si colectarea de ADN pentru milioane de locuitori din Xinjiang dar si aplicatii de supraveghere a telefoanelor populatiei.

author avatar
Tudor Borcea
341 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger