AcasăNewsMusulmani atacati la Londra

Musulmani atacati la Londra

O persoana a fost arestata dupa ce un autovehicul a lovit mai multi pietoni, in noaptea de duminica spre luni, in fata moscheei din Finsbury Park. O persoana a murit iar opt sunt ranite. Soferul masinii (48 de ani) a fost imobilizat de public si predat politiei. Autoritatile trateaza incidentul ca un ”act terorist”.

Soferul a lansat duba direct spre credinciosii musulmani care ieseau din moschea aflata in nordul Londrei, dupa ce au participat la o rugaciune in cadrul sarbatorii Ramadanului, putin dupa miezul noptii. Primarul Londrei, Sadiq Khan a denuntat ”un atac terorist”. Care va fi tratat ca atare, a precizat si ministrul de Interne, Amber Rudd. Evocand ”un eveniment teribil”, premierul Theresa May a declarat: ”Gandurile mele sunt alaturi de raniti, de apropiatii lor si de cei care ofera ajutor la fata locului”. Liderul opozitiei laburiste, Jeremy Corbyn, s-a declarat ”total socat” de atac.

”Vreau sa-i omor pe toti musulmanii”

Potrivit martorilor, asta a strigat soferul in timp ce lansa duba catre un grup de persoane. ”Duba a virat brusc stanga si a izbit deliberat oamenii”, a relatat un martor, Abdiqadir Warra.  ” Masina a antrenat cu ea cativa oameni pe o distanta de cativa metri, unul din ei era sub vehicul iar oamenii s-au adunat pentru a ridica duba , sa-l scoata de acolo”. Khalid Amin, un alt martor, a confirmat ca soferul striga: ”Toti musulmanii, vreau sa-i ucid pe toti musulmanii”. Amin a mai spus ca oamenii l-au imobilizat pe sofer dupa ce acesta incercase sa fuga, si au asteptat politia. Potrivit politiei, barbatul a actionat singur sa nu exista alti suspecti. El a fost condus la spital pentru o expertiza psihologica. Alt martor a declarat ca agresorul facea asistentei semnul victoriei, in timp ce se afla in duba politiei. Atacul s-a soldat cu 10 raniti, din care 8 sunt spitalizati, doi fiind ingrijiti la fata locului. Un barbat caruia i s-a facut rau inainte ca atacul sa se fi produs a decedat iar politia cauta ieri sa stabileasca daca acest deces este in legatura cu atacul. Toate victimele fac parte din comunitatea musulmana.

O moschee cu probleme

Atacul intervine in contextul sporirii actelor rasiste, potrivit primarului Londrei atacurile impotriva musulmanilor fiind in continua crestere. Pe de alta parte Marea Britanie a fost vizata de trei atentate teroriste (revendicate de ISIS)  in ultimele trei luni. Pe de alta parte, moscheea vizata in atacul de ieri a devenit cunoscuta si rau famata in 1990 si la inceputul anului 2000 din cauza predicilor vitriolante ale lui Abu Hamza Al-Masri, in special contra ”marelui Satan american”. Acest predicator de origine egipteaza, amputat de ambele brate dupa ce a fost ranit intr-o explozie in Pakistan, le cerea public fidelilor sai sa mearga si sa faca jihad in Afganistan. Un britanic, Richard Reid, care a incercat sa puna un dispozitiv explozibil intr-un avion de linie, sau francezul Zacarias Moussaoui, condamnat la inchisoare pe viata datorita legaturilor cu atentatul din 11 septembrie, faceau parte din auditoriul predicatorului. Moscheea a incercat sa se disocieze de Al-Masri, alungandu-l in 2003 din lacasul de cult, dar acesta si-a continuat predicile in strada, filmat de toata presa internationala. De atunci, moscheea si-a schimbat conducerea si a incercat sa-si remedieze imaginea. In februarie 2015, a participat la o zi a portilor deschise, in cadrul initiativei a Consiliului musulmanilor din Regatul Unit, la trei saptamani dupa atentatele din Paris. Secretarul genral al moscheei din Finsbury Park, Mohammed Kozbar, a invocat mai multe scrisori de amenintare primite dupa atentatele din Paris din noiembrie 2105.

Trei atentate in trei luni

Regatul Unit a cunoscut o serie de atacuri in ultimele trei luni, din care doua au implicat autovehicule care au intrat in multime. In 22 martie, Khalid Masood, britanic, 52 de ani, convertit la islam (si cunoscut politiei) a inchiriat o masina si a lovit pietonii aflati pe trotuarul podului Westminster, in plin centrul Londrei, inainte de a injunghia mortal un politist in fata Parlamentului. Cinci persoane au fost ucise in acest atentat. In 22 mai, la Manchester, un atentat kamikaze revendicat de ISIS a ucis 22 de persoane si a ranit 100, la finalul unui concert al pop-starului Ariana Grande, pe Manchester Arena. Autorul, Salman Abadi, era un britanic de 22 de ani, de origine libiana. In noaptea de 3 spre 4 iunie, trei atacatori aflati la bordul unei camionete au lansat masina in multimea aflata pe London Bridge apoi au injunghiat mai multe persoane la Borough Market, inainte sa fie impuscati de politie. Opt persoane au murit in acest atac.

author avatar
Tudor Borcea
209 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger