AcasăNewsMuniție din România, folosită împotriva rușilor. Armele cu care se laudă ucrainenii...

Muniție din România, folosită împotriva rușilor. Armele cu care se laudă ucrainenii sunt fabricație 2022

munitieMuniție din România, folosită împotriva rușilor. Armele cu care se laudă ucrainenii sunt fabricație 2022 / captură video

Militari ucraineni folosesc muniție de artilerie produsă în România împotriva rușilor. O înregistrare video apărută pe rețelele de socializare arată că armata Ucrainei a primit obuze fabricate de Romarm în 2022, în contextul în care autoritățile de la București refuză să precizeze ce muniție și armament au trimis Ucrainei.

Din imagini ar fi vorba despre obuze de calibrul 122 mm, folosite pentru obuzierele autopropulsate 2S1 Gvozdika, aflate în prezent în dotarea armatei ucrainene.

Primele imagini cu muniția românească primită de soldații ucraineni

Imaginile, publicate pe site-ul Ukraine Weapons Tracker, prezintă interiorul unui astfel de obuzier, în care se observă și un proiectil de artilerie „în variantă puternic explozivă și cu fragmentare” românesc.

Acest model de obuz este prezentat pe site-ul Romarm, la capitolul „muniție de artilerie” sub forma „lovitură calibrul 122 mm cu încărcătură completă” sau „cu încărcătură variabilă redusă”.

„ROMARM produce muniție de artilerie calibrul 122mm în varianta explozivă sau de iluminare pentru Howitzer sau D-30”, conform site-ului companiei române de armament.

Armata Română a scos din urz obuzierele 2S1 Gvozdika

Obuzierul 2S1 Gvozdika a fost exportat sau produse sub licență în toate statele fostului bloc sovietic, inclusiv România, care a trecut în rezervă cele 6 modele 2S1 pe care le avea începând cu 2005, precum și alte 42 de modele OAPR model 89 (Obuzierul autopropulsat românesc, model 89), o variantă autohtonă a armei care a combinat turela modelului sovietic cu șasiul folosit de MLI-84 (Mașina de Luptă a Infanteriei Model 1984).

Potrivit site-ului Romarm, obuzele de 122 de milimetri pe care le produce au un focos de 3,5 kilograme și o greutate totală de 21,76 kilograme. În funcție de arma care le folosește, ele pot lovi ținte aflate până la o distanță maximă de 15 290 de metri și o viteză la gura țevii de 690 metri/secundă.

author avatar
Andrei Ștefan