AcasăCORONAVIRUSMunicipiul Ploiești, pe lista localităților monitorizate. Ludovic Orban: Așteptăm propuneri. Se poate...

Municipiul Ploiești, pe lista localităților monitorizate. Ludovic Orban: Așteptăm propuneri. Se poate dispune carantinarea!

Orban, precizări despre posibila carantinare a orașului PloieștiOrban, precizări despre posibila carantinare a orașului Ploiești

Premierul Ludovic Orban a făcut în cursul zilei de joi, 23 iulie, mai multe precizări referitoare la posibiitatea de carantinare a municipiului Ploiești.

Ludovic Orban a explicat că acest lucru poate fi dispus dacă există o propunere fundamentată avizată de INSP.

„Au existat declaraţii legate de Argeş, aşteptăm propuneri. Deocamdată s-a dispus carantinarea a două localităţi, una e un sat, Roata de Jos din judeţul Giurgiu, de asemenea, s-a mai dispus carantinarea pentru o localitate, îmi scapă numele. Oricând există o propunere fundamentată dacă este avizată de INSP se poate dispune carantinarea”, a explicat premierul.

Orban, precizări despre posibila carantinare a orașului Ploiești

Însă oficialul român a punctat și un alt aspect foarte important: setul de măsuri aplicat în cazul unei zone carantinate diferă în funcţie de cauza care a generat răspândirea virusului.

„Setul de măsuri pe care îl aplici în cazul carantinării zonale poate fi diferit de la localitate la localitate în funcţie de cauza care a generat răspândirea virusului care poate fi de mai multe feluri, poate fi o nuntă sau poate fi un eveniment religios, poate fi cârciuma la care se adună în sat mai mulţi. Pot exista cauze. În funcţie de cauzele identificate prin anchetele epidemiologice se dispun şi măsurile pentru a reduce riscul de transmitere, dar cert e carantinarea zonală reduce riscul ca cei dintr-o localitate unde e risc mare de răspândire să transmită în afara localităţii acest virus. Prin măsurile care se iau în interiorul localităţii să se reducă riscul de răspândire de la cei bolnavi”, a explicat Ludovic Orban.

În prezent, o localitatea din județul Giurgiu, Cartojani, și o localitate din județul Prahova, Gornet, au fost plasate în carantină. De asemenea, și în Argeș s-a monitorizarea a 12 localități: Piteşti, Mioveni, Ştefăneşti, Costeşti, Bălileşti, Bascov, Brăduleţ, Buzoeşti, Davideşti, Miceşti, Stâlpeni şi Vultureşti, după ce numărul de cazuri de infectare cu SARs-CoV-2 a crescut foarte mult.

author avatar
Alexandru Tîrcavu