AcasăNewsMultinaţionalele plâng în pumni. Comisia Europeană, undă verde pentru taxarea lor. Ce...

Multinaţionalele plâng în pumni. Comisia Europeană, undă verde pentru taxarea lor. Ce se întâmplă cu impozitul pe profit?

Multinaţionalele vor vira mai mulţi bani la bugetul statului în care „activează”. Comisia Europeană salută acordul global ”fără precedent” aprobat recent de miniștrii de finanțe și de guvernatorii băncilor centrale din cadrul G20 privind impozitarea multinaționalelor.

Impozitul pe profit va deveni echitabil și stabil. Totodată, Comisia a anunţat luni că a decis să îngheţe proiectul său privind introducerea unei taxe pe serviciile digitale, pe perioada negocierilor derulate sub auspiciile OECD cu privire la o impozitare mai echitabilă a multinaţionalelor.

Ce consecinţe va avea Legea?

Acest consens fără precedent va da startul unei reforme complete a sistemului internațional de impozitare a societăților care va cuprinde o realocare a drepturilor de impozitare, ceea ce va însemna că cele mai mari societăți din lume vor trebui să plătească impozite oriunde își desfășoară activitatea economică.

Totodată, o rată globală de impozitare efectivă minimă de cel puțin 15 % va contribui la limitarea planificării fiscale agresive și la eliminarea uniformizării la un nivel inferior a impozitului pe profit”, transmite executivul european.

Cum vor fi afectate multinaționalele

Munca depusă sub auspiciile Cadrului incluziv al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) se concentrează pe două aspecte principale:

  • Adaptarea normelor internaționale referitoare la modul în care este repartizată impozitarea profiturilor societăților între țări, pentru a reflecta natura schimbătoare a modelelor de afaceri, inclusiv abilitatea societăților de a desfășura activități comerciale în lipsa unei prezențe fizice. În temeiul noilor norme, o cotă din profiturile excedentare ale celor mai mari și mai profitabile întreprinderi multinaționale ar fi redistribuită jurisdicțiilor piețelor unde sunt situați consumatorii sau utilizatorii.
  • Asigurarea faptului că întreprinderilor multinaționale li se aplică în fiecare an un nivel efectiv minim de impozitare pe toate profiturile. Acest nivel va fi stabilit la o rată de cel puțin 15 % și ar urma să se aplice tuturor grupurilor multinaționale care realizează venituri financiare combinate de peste 750 de milioane EUR”, se arată în comunicatul Comisiei Europene.
author avatar
Andrei Ștefan
450 afisari

3 COMENTARII

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri