AcasăNewsMultinaţionalele au ţepuit Franţa cu peste 4 miliarde de euro

Multinaţionalele au ţepuit Franţa cu peste 4 miliarde de euro

Strategiile de evitare a taxelor praticate de marile companii înseamnă cel puţin 4,6 miliarde de euro –impozite pierdute pentru guvernul francez, în timp ce multinaţionalele plimbă bani prin paradisuri fiscale.

Proiectul eurodeputaţilor – care au îndemnat statele UE să cadă de acord asupra regulilor care să oblige multinaționalele să își dezvăluie public profitul și impozitul plătit în fiecare țară –  se loveşte de birocraţia Bruxellesului, politicienii şi guvernele, în funcţie de interes, se fac că nu pricep diferenţa între optimizare fiscală şi fraudă, deşi corporaţiile îşi înregistrează profiturile în paradisuri fiscale încă din anul 2000. Circa 33% dintre multinaționalele franceze dețin direct cel puțin o filială într-o țară considerată un paradis fiscal și 19% din profiturile străine ale companiilor-mamă franceze sunt înregistrate în paradisuri fiscale în 2015: este de aproape trei ori mai mult decât în 2001. Cota fiscală efectivă a unei multinaționale franceze cu cel puțin o filială într-un paradis fiscal este cu 26% mai mică decât cea a unei companii echivalente, dar fără prezenţă în astfel de jurisdicţii. Și acest lucru reprezintă un deficit de 3,3 miliarde de euro de impozit. Cifra scade la 17% pentru grupurile străine prezente în Franța, cu o pierdere de 1,3 miliarde de euro.

Profitul nedeclarat în Franța ar ajunge la aproximativ 36 de miliarde de euro sau 1,6% din PIB, o sumă de 30 de ori mai mare decât a fost la începutul anilor 2000. În privinţa operaţiunilor multinaţionalelor americane în UE, se estimează că aceste grupuri ar transfera între 67 și 80 de miliarde de dolari în profituri în paradisuri fiscale prin intermediul platformelor de vânzare. Aceasta ar reprezenta între 24% și 29% din profiturile totale realizate în străinătate. Politicile de combatere a evitării impozitelor de către multinaționale vizează companii cu o cifră de afaceri la nivel mondial de cel puțin 750 de milioane de euro. Regulile ar introduce o cerință pentru ca aceste companii să facă publice informații despre cât au câștigat și cât impozit au plătit în fiecare țară UE. „Faptul că există paradisuri fiscale în care sfârșesc banii pentru impozite este de neînțeles pentru mulți europeni… De trei ani există o propunere în ceea ce privește transparența. Guvernele stau în calea impozitării corecte și a concurenței loiale”, a spus eurodeputatul german Sven Giegold, criticând lipsa de acţiune din partea Consiliului European.

author avatar
Andrei Coman
356 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger