AcasăNewsMugur Isarescu avertizeaza: "Daca statul face ASTA, atunci va fi JALE!"

Mugur Isarescu avertizeaza: „Daca statul face ASTA, atunci va fi JALE!”

Mugur Isarescu considera ca investitiile sunt singura sansa pentru iesirea dein recesiune a Romaniei

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, este de acord cu interventia statului in economie, dar numai prin politici contraciclice, altfel face mai mult rau.

Mugur Isarescu considera ca investitiile sunt singura sansa pentru iesirea dein recesiune a Romaniei

Guvernatorul BNR sustine ca statul trebuie sa aplice politici tintite. „De ce intervine statul in economie? (…) Pentru ca vrea sa faca un bine social. Una dintre concluziile economistilor dupa criza din 1929 -1933 este ca economia are cicluri. Statul intervine ca sa aplatizeze ciclul. Cand vine partea de declin, apar somajul, conflictele sociale (…) De aceea, politicile trebuie sa fie contraciclice. Daca (statul – n.r.) face politici prociclice, atunci mai bine nu intervine, pentru ca face chiar un rau ”, a avertizat Isarescu. In opinia sa, politicile contraciclice trebuie sa vizeze restrangerea cheltuielilor publice si a deficitelor bugetare in perioade de expansiune economica, respectiv cresterea cheltuielilor in timpul recesiunii.

Tiparirea masiva de bani, necesara

Isarescu a explicat ca politica monetara se ocupa cu stabilizarea preturilor, iar politica fiscala vizeaza cresterea economica. „De ce? Pentru ca s-a stabilit, istoric, empiric, econometric, ca o crestere suplimentara de masa monetara in scopul sustinerii economiei se duce de regula in preturi”, sustine Isarescu. El a avertizat insa ca scaderea masei monetare are impact negativ asupra cresterii economice, fapt ce explica politicile Fed (SUA) si ale Bancii Centrale Europene (UE), de a injecta masiv lichiditati pe piata.

Deprecierea leului, o falsa solutie

Isarescu nu prea crede in deprecierea fortata a leului. „Teoria cu depreciaza pentru a avea crestere economica a devenit invers (s-a inversat – n.r.). Nu cred ca tara asta va gasi miracolul sa obtina crestere economica fara investitii”, a tinut sa precizeze Isarescu.

author avatar
Arpad Dobre
679 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger