AcasăNewsMugur Isarescu, asteptat sa dea un nou semnal de ieftinire a creditelor

Mugur Isarescu, asteptat sa dea un nou semnal de ieftinire a creditelor

Mugur Isarescu sustine ca mai este loc de reducere a dobanzii de politica monetara a BNR

Analistii bancari sustin ca, in sedinta de azi, Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei va reduce dobanda de politica monetara, dand un nou semnal catre banci pentru ieftinirea creditarii. Mugur Isarescu sustinea recent ca mai este loc pentru scaderea dobanzii BNR.

Mugur Isarescu sustine ca mai este loc de reducere a dobanzii de politica monetara a BNR

Participantii la un sondaj intern efectuat in cadrul Asociatiei Analistilor Financiar – Bancari din Romania (AAFBR) sustin ca BNR ar putea reduce, azi, dobanda de politica monetara la 3%. Cei mai multi dintre analisti considera ca rezervele minime obligatorii pentru lei ar putea fi mentinute constante la 12%, in timp ce un numar mic dintre ei vad posibila o scadere la 10%. Nivelul rezervelor minime obligatorii pentru valuta ar putea fi pastrat la 16%. Potrivit AAFBR, ciclul de relaxare a politicii monetare ar putea continua in luna noiembrie, cand dobanda ar putea fi redusa la 2,75%. Totodata, majoritatea participantilor la sondaj estimeaza o diminuare a rezervelor minime obligatorii pentru lei in luna noiembrie, in paralel cu mentinerea constanta a celor in valuta. Reamintim ca BNR a decis la inceputul lunii august sa reduca dobanda de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, de la 3,5% la 3,25% pe an, si sa mentina rezervele minime pentru pasivele in lei si valuta, la 12%, respectiv 16%.

Este loc de scadere

Toate acestea ar trebui sa dea un nou semnal bancherilor pentru reducerea costurilor creditarii, iar opiniile analistilor financiar-bancari au avut ca argument prognoza facuta recent de guvernatorul BNR. Mugur Isarescu. „Daca va uitati la noua proiectie de inflatie s-ar putea sa mai fie loc de reducere. Dar noi am avut si avem retineri, probabil ca va amintiti ca noi am spus la inceputul anului ca 3,5% este un nivel pe care ne simteam confortabili”, a declarat, recent, Isarescu.

 

author avatar
Arpad Dobre
123 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger