AcasăNewsMotivele pentru care medicii romani aleg pribegia: conditii si respect!

Motivele pentru care medicii romani aleg pribegia: conditii si respect!

Peste 14.000 de medici si 40.000 de asistenti medicali au parasit Romania, in ultimii sase ani, pentru a lucra in spitale din strainatate.

S-a vorbit despre salarii chiar si de 10 ori mai mari decat cele existente in Romania, dar un reportaj Digi 24 arata ca nu numai aceasta este problema.

Cativa viitori medici romani, care sunt inca departe de a-si fi incheiat studiile, sunt deja convinsi ca nu vor apuca sa profeseze in Romania. Se vorbeste de o diferenta uriasa de conditii si respect.

Roxana Motronea, studenta in anul III, sustine ca „modul de lucru si avantajele pe care le ai acolo, adica echipamentele si toata aparatura, fac diferenta”. Iar Nick Sljivic, reprezentantul unei firme de recrutare din Marea Britanie, este constient ca „medicii romani cauta oportunitati mai bune. Cauta in primul rand sa se dezvolte ei ca medici”.

Dureros este ca, in ultima vreme, se vorbeste despre o plecare masiva a medicilor romani catre tari precum Kuweit, Emiratele Arabe Unite si Arabia Saudita. In tarile respective se pune mare pret pe sanatate, astfel ca un doctor care merita poate castiga si 6.000 de euro pe luna, taxele fiind foarte mici in acest sens.

Pe langa salariile evident mai mari, recrutorii din tari straine ofera si pachete avantajoase ce includ cursuri gratuite de invatare a limbii plus bilete de avion dus-intors catre tara natala. Astfel, este foarte probabil ca exodul medicilor romani sa continue, mai ales in conditiile in care este tot mai evident colapsul din sistemul romanesc.

author avatar
Cristi Ionita
351 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger