AcasăNewsMotivarea judecatorilor in Dosarul Transferurilor: "Judecati dupa Codul Penal vechi, condamnati dupa...

Motivarea judecatorilor in Dosarul Transferurilor: „Judecati dupa Codul Penal vechi, condamnati dupa cel nou”

Opt dintre cei mai importanti oameni de fotbal din Romania au fost condamnati, la inceputul lunii martie, la inchisoare cu executare, fiind acuzati de comiterea mai multor infractiuni economice in deja celebrul „Dosar al Transferurilor”.

Au fost incarcerati Mihai Stoica, Victor Becali, Ioan Becali, Gica Popescu, George Copos, Cristi Borcea, Jean Padureanu si Gigi Netoiu, desi existau informatii ca cel putin o parte dintre acestia vor fi achitati sau condamnati la inchisoare cu suspendare.

Dupa aproape o luna de incertitudine, jurnalistii de la Antena 3 au publicat, pe site-ul postului, motivarea judecatorilor. Iar concluzia este una simpla: „au fost judecati dupa Codul Penal vechi si condamnati dupa Codul Penal nou”.

In cazul lui Gica Popescu s-a considerat ca noul Cod Penal este legea penala mai favorabila. „Curtea constata ca legea penala mai favorabila, in cazul inculpatului Popescu Gheorghe, este noul cod penal, in ceea ce priveste cuantumul pedepselor, concursul real de infractiuni existent si incidenta cauzei care inlatura raspunderea penala – prescriptia si circumstantele atenuante”, se arata in motivarea judecatorilor.

De asemenea, in cazul lui Mihai Stoica se vorbea, la un moment dat, de prescrierea faptelor, dar judecatorii au stabilit ca: „sub aspectul legii vechi, se constata ca nu a intervenit prescriptia speciala a raspunderii penale. Sub aspectul legii noi, se constata ca a intervenit prescriptia speciala a raspunderii penale”.

„In ceea ce priveste individualizarea judiciara a executarii pedepsei rezultante, cu referire la inculpatii Padureanu Jean, Popescu Gheorghe si Netoiu Gheorghe, o alta modalitate de executare a pedepselor cu inchisoarea aplicate, in afara celei cu executare efectiva, este exclusa de legea penala, avand in vedere cuantumul pedepsei rezultate in urma retinerii circumstantelor atenuante facultative si reducerii pedepselor pana la limita permisa de legiuitor, si, in plus, in cazul inculpatului Popescu Gheorghe, a aplicarii regulilor obligatorii privind concursul real de infractiuni existent in cauza”, se mai arata in motivare.

Conform specialistilor in domeniu, magistratii au gresit cand au condamnat pe noul Cod Penal si exista suspiciunea ca au recurs la acest gest tocmai pentru a-i putea condamnat pe greii din fotbal la inchisoare cu executare. Conform legii vechi exista posibilitatea ca multi dintre cei implicati in dosar sa scape de inchisoare.

author avatar
Cristi Ionita
243 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger