AcasăNewsSoarta moțiunii se hotărăște astăzi; Guvernul Dăncilă cade dacă i se strâng...

Soarta moțiunii se hotărăște astăzi; Guvernul Dăncilă cade dacă i se strâng 233 de voturi împotrivă

Sursa foto Twitter

UPDATE: În plenul Parlamentului s-a început cu un moment de reculegere pentru  deportările din Bărăgan din aceeași zi a anului 1950, calvar în urma căruia au murit 187 de copii și peste 2000 de adulți.

Bogdan Ficeac, sociolog, a a afirmat pentru televiziuni că Opoziția se mizează foarte mult pe traseiști, dar ei vor fi găsiți în cadrul PSD. Nici opoziția nu știu ce să facă dacă o să cadă guvernul. UDMR-ul, ca de obicei, trece unde sunt oportunitățile mai mari. Pro România e bun și el la numărătoare, la semnat, dar nu are o identitate pe eșichierul politic. Doar cine știe ce propuneri extraordinare venite de la Orban ar putea atrage pe membri PSD să voteze împotriva propriului Partid.

–––-

UPDATEÎncep dezbaterile pentru moțiunea de cenzură în plenul Parlamentului.  Premierul Dăncilă a ajuns la Sala de Plen. Deși a spus astăzi că nu are nicio emoție, la sosirea în sală nu a răspuns întrebărilor adresate de jurnaliști.

–––-

Parlamentul dezbate şi votează în plen marţi, începând de la ora 14:00, moţiunea de cenzură numită „Guvernul Dăncilă trebuie demis! Fără OUG-uri, fără parole de acces şi fără cozi la vot”. Sunt necesare  233 de voturi favorabile inițiativei pentru prăbușirea Guvernului.

Moţiunea a fost depusă miercuri şi în aceeaşi zi a fost citită în plen de liberalul Gigel Știrbu în prezenţa unui număr foarte mic de parlamentari. Ea a fost semnată de 173 de senatori și deputați. Opoziția a acuzat, în cadrul moțiunii, că „în doi ani şi jumătate, PSD şi ALDE au dezbinat o ţară întreagă, au distrus rolul instituţiilor fundamentale, au mutilat legi importante, au compromis şansa de a moderniza ţara şi au atentat constant la bazele democraţiei româneşti şi ale statului de drept! În 26 mai 2019, PSD a reuşit să ne unească pe toţi, pe cei de acasă şi din străinătate, ca să ne salvăm ţara din mâinile PSD şi am reuşit!”.

Ai să dai seamă, Doamnă!

Premierului Dăncilă i se transmite că rolul său s-a încheiat şi că trebuie să plece, dar nu înainte să răspundă politic pentru atentatul la drepturile fundamentale pe care, împreună cu Teodor Meleşcanu şi Carmen Dan, l-a condus împotriva a milioane de români din diaspora. „Aţi destabilizat întreaga arhitectură constituţională a statului român, prin destructurarea sistematică a instituţiilor constituţionale, prin slăbirea sistemului de checks and balances, prin subordonare politică pe bază de numiri de incompetenţi şi servili”, i se reproşează premierului.

Moţiunea de cenzură se adoptă cu votul „pentru” al majorităţii senatorilor şi deputaţilor. Votul este secret, exprimat cu bile. Moţiunea de cezură a fost semnată de parlamentari de la PNL, USR, PMP şi UDMR. Victor Ponta a anunţat că parlamentarii Pro România nu semnează moţiunea, dar că vor vota la vedere în favoarea acesteia. De asemenea, Kelemen Hunor, șeful UDMR, a spus că a semnat moțiunea și că susține votarea ei.

În plus, liberalii poartă negocieri şi cu parlamentari de la putere pentru a obţine voturile necesare. Liderul PNL, Ludovic Orban, spunea joi seară că iniţiatorii moţiunii se aveau deja pe 214-215 voturi. Pe de altă parte, PSD a anunţat că parlamentarii săi vor asigura cvorumul, dar nu vor vota. Viorica Dăncilă a anunţat că parlamentarii PSD care votează moţiunea vor fi excluşi din partid.

În 30 de ani de la căderea dictaturii ceaușiste, doar două moţiuni de cenzură au fost adoptate de Parlament. În 2012, când a căzut Guvernul condus de Mihai Răzvan Ungureanu, şi în 2017, când PSD şi-a dat jos propriul guvern, Cabinetul lui Sorin Grindeanu.

author avatar
Filip-Mihael Bodoc
182 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger