AcasăNewsMoștenitoarele lui Dinu Patriciu, obligate să achite statului, împreună cu Rompetrol, un...

Moștenitoarele lui Dinu Patriciu, obligate să achite statului, împreună cu Rompetrol, un prejudiciu de peste 140 mil. $

Dinu PatriciuMoștenitoarele lui Dinu Patriciu, obligate să achite statului, împreună cu Rompetrol, un prejudiciu de peste 140 mil. $

Decizie importantă pentru moștenitoarele miliardarului Dinu Patriciu. Curtea de Apel București a decis ca Ana și Maria Patriciu, fetele fostului patron al companiei Rompetrol, și fostele neveste ale acestuia, Dana Rodica și Sabina, să achite către stat prejudiciul de peste 58 de milioane de dolari și dobânda din 2001 de peste 83 de milioane de dolari, în solidar cu compania Rompetrol.

Decizia instanței a fost pronunțată pe 24 decembrie și nu este definitivă. Verdictul poate fi atacat cu recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție.

„Respinge excepţia prescripţiei ca neîntemeiată. Admite în parte acţiunea. Obligă pârâtele, în solidar, la plata către reclamant (Ministerul Finanțelor Publice – n.r.) a sumei de 58.521.056 USD, în echivalentul în lei la cursul BNR de la data plăţii, reprezentând despăgubiri, la care se adaugă dobânda legală de la data de 05.01.2001 şi până la data plăţii. Cu drept de apel în termen de 30 zile de la comunicare, care se depune la Tribunalul Bucureşti, Secţia a VI-a Civilă. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei, azi, 24.12.2021”, a fost decizia instanței.

Statul se judecă de câțiva ani cu moștenitoarele lui Patriciu

În mai 2018, Tribunalul Bucureşti a dat câştig de cauză Statului, prin Ministerul de Finanțe, și le-a obligat pe moștenitoarele lui Dinu Patriciu – una dintre fostele soții, Dana Rodica Patriciu, și pe cele două fete, Ana și Maria Patriciu – la plata prejudiciului din dosarul Rompetrol I, în solidar cu Oilfield Exploration Business Solutions (fosta Rompetrol SA).

La Curtea de Apel Bucureşti însă, în iunie 2019, magistraţii au decis rejudecarea cazului. Între timp, în proces a fost adăugată și o altă fostă soție a lui Dinu Patriciu, Sabina, mama celor două fete.

Rompetrol a plătit jumătate din prejudiciul de peste 58 de milioane de dolari din dosarul lui Dinu Patriciu, dar mai are de achitat dobânzi și penalități de peste 83 de milioane de dolari, potrivit răspunsurilor ANAF și ale Departamentul de Comunicare al Grupului KazMunaiGaz International pentru Centrul de Investigații Media (CIM) din octombrie 2021.

author avatar
Andreea Vlad
2.196 afisari

3 COMENTARII

  1. Dinu Costache Patriciu are trecutul…să zicem neobişnuit. Nimeni din clasa de jos nu ajunge în cea de sus oricît de talentat şi deştept ar fi.
    Treaba cu moartea este ciudată. De cancer la ficat nu se prea moare; poți tăia 2/3 din el şi se reface. Se prea poate că şi-a înscenat moartea ca să se bucure de banii furați după cum le este obiceiul multora de teapa lui.

    • Ai ceva fantezie spre deosebire de tizul tau Bush dăr din păcate esti la fel de cretin.

  2. Taică-su, Valeriu, specialist în geodezie, a avut funcții mari la Royal-Dutch-Shell (Astra Română…mai degrabă Astra Evreiască) fiind anchetat, împreună cu Astra, de furt de petrol.
    După război nu numai că n-a făcut puşcărie dar a avut funcții mari în structurile staliniste alogene.
    Costache, fiul, se ocupa în anii 1980 cu proiectarea de clădiri de lux în țările arabe.
    Tot el a avut prima firmă privată înregistrată în România.
    Dar totul este firesc, i s-ar fi putut întîmpla oricărui dintre români.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger